Meclis, 2B görüşmelerine devam edecek

Genel Kurul'da, tarımda kullanılan 2-B arazileri için rayiç bedelin yüzde 50 olarak uygulanmasını öngören yasa teklifinin görüşmelerine devam edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA -  Meclis, bu hafta önemli düzenlemeler için mesai yapacak. TBMM Genel Kurulu'nda, geçen hafta görüşmeleri yarım kalan tarımda kullanılan 2-B arazileri için rayiç bedelin yüzde 70 yerine yüzde 50 olarak uygulanmasını öngören yasa teklifine devam edilecek.
Geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanan Teklif, tamamen tarımsal amaçlı kullanılan ve üzerinde mandıra, sera, ağıl kümes gibi yapılar bulunan yerler için taşınmazın yüzölçümüne ve hak sahibi olunan taşınmaz sayısına bakılmaksızın, bu yerlerin, geçimini çiftçilikle sağlayan hak sahiplerine satışında satış bedelinin, rayiç bedelin yüzde 50'si olarak hesaplanmasını öngörüyor.
Satış bedelinin, tarımsal amaçlı alanlar için yüzde 10'u, diğer alanlar için yüzde 20'si, en geç 3 ay içinde peşin olarak tahsil edilecek. Kalan tutar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 5 yılda 10 eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek.
Bu arazilerin tarımsal amaçla kullanılmadıklarının sonradan anlaşılması halinde, taşınmazın satış tarihi itibariyle rayiç bedelinin yüzde 70'i üzerinden hesaplanacak bedel esas alınarak aradaki fark kanuni faiziyle birlikte hak sahibinden tahsil edilecek.
Genel Kurul'da bu teklifin yasalaşmasının ardından Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı ele alınacak. Temel Kanun olarak görüşülecek olan tasarı, kamu ve özel sektör üretim şirketleri ile organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğinin elektrik üretimi yapabilmesine imkan tanıyor.
Tasarıya göre, İMKB ile TEİAŞ tarafından işletilen piyasalar dışındaki organize toptan elektrik piyasalarının işletim faaliyetini yürütmek üzere EPİAŞ unvanlı yeni şirket kurulacak. Faaliyet lisansı en çok 49 yıl için verilecek. Üretim, iletim ve dağıtım lisansları için geçerli olan asgari süre 10 yıl olacak. Dağıtım şirketi, dağıtım bölgesindeki genel aydınlatma ve bunlara ait gerekli ölçüm sistemlerinin tesis edilmesi ve işletilmesinden de sorumlu olacak.
EÜAŞ, DSİ bünyesindeki üretim tesislerini devralacak. TETAŞ, enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütecek, enerji alış ve satış ile ithalat veya ihracat anlaşmaları imzalayabilecek. 31 Aralık 2015 tarihine kadar ilk defa işletmeye girecek üretim lisansı sahibi tüzel kişilere teşvik sağlanacak.
 
Komisyonlar
 
TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, köylerde işgal edilen alanlar ve izinsiz kullanılan arazilerle ilgili yasa tekliflerini 5 Mart Salı günü ele alacak.
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, 5 Mart Salı günü Gümrük Kanunu ile bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik yapılması içeren yasa tasarısını görüşecek.
Dışişleri Komisyonu, uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarılarını 6 Mart Çarşamba günü ele alacak.
Haberleşme özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin Araştırma Komisyonu, yetkililerden bilgi almaya devam edecek.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu yeni anayasa, TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu ise yeni İçtüzük yazımıyla ilgili çalışmalarını sürdürecek.