”Meclis Başkanı AK Parti'li kimliğinden kurtulmalı”
MHP Grup Başkanvekili Şandır, Başbakan Erdoğan'ın, TBMM Başkanı Şahin'i azarladığı yönündeki iddialar hakkında görüşlerini bildirdi
TBMM - MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, TBMM'nin Başkanı olduğunu belirterek, "Artık siyasi kimliği ile AK Parti'li kimliğinden kurtulması gerekir" dedi.
Şandır, Danışma Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'i azarladığı iddia edilen diyaloglara şahit olmadığını söyledi.
"Söylendiğini kabul ederek, MHP olarak biz de Sayın Başbakanın bu tavrını kınıyoruz" diyen Şandır, Erdoğan'ın, azarlar mahiyette sözler söylemişse özür dilemesi gerektiğini kaydetti. Mehmet Şandır, "Meclis Başkanı böyle bir azarlanmaya razı oluyorsa, başkanlıktan istifa etmesini biz de talep ediyoruz" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Şandır, Meclis Başkanı'nın, TBMM'nin Başkanı olduğunu ve artık siyasi kimliği ile AK Parti'li kimliğinden kurtulması gerektiğini ifade etti.
Bakanların koruma polislerinin, milletvekillerinin kulislerde kullandığı sıraları işgal etmesinin bazı olaylara sebep olduğunu kaydeden Şandır, bununla ilgili de bakanların ve Meclis Başkanının gerekli tedbiri almasını talep etti.
"Türkiye'de kötü şeyler olmaktadır. Türkiye'ye yakışmaz, Türk milletine yakışmaz kötü şeyler olmaktadır. Bunun sebebi siyasi iktidar, AKP iktidarı, Sayın Başbakandır" diyen Şandır, "bu kötü olayların Meclise yansımasını da esefle karşıladıklarını" söyledi.
"Genel görüşmenin bir an önce yepılmasını bekliyoruz"
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise DTP olarak, Türkiye'nin en önemli sorunu olan Kürt sorununun, TBMM'de bütün boyutlarıyla tartışılmasını ve çözüm arayışlarının burada yapılması gerektiğini savunduklarını belirtti.
İktidar partisinin, aylardır süren açılım çalışmalarına rağmen TBMM'de konuyu tartıştırma konusunda bile sıkıntıları olduğunu kaydeden Demirtaş, "Bugünkü Danışma Kurulu toplantısına iktidar grubu sözcüsü gelseydi, genel görüşmenin ne zaman yapılabileceğini tartışacaktık. Ama toplantıya katılmamış olmakla, görüşmeden imtina ettiklerini, şu aşamada belirsizliğe doğru götürdükleri görülüyor. Ama İçtüzük gereğince 48 saat ile 7 gün arasında bu görüşmenin gerçekleşmesi gerekiyor. DTP olarak, bu görüşmenin bir an önce TBMM'de gerçekleşmesini savunuyor ve bekliyoruz" diye konuştu.
Selahattin Demirtaş, dün kürsüye gelen bazı sözcülerin, konuşurken "Dersim" örneğini vererek, "Kürt sorunu, Dersim'de yapıldığı gibi yapılırsa çözülür" demek istediklerini kaydederek, "Dersim"de yaşananlarla ilgili araştırma önergelerinin bugün görüşülmesini isteyeceklerini kaydetti. Demirtaş, Kürt sorunu konusunda dün sadece DTP'nin çözüm önerileri sunduğunu iddia etti.