Meclis bu hafta yoğun çalışacak

KEY ödemeleri ve Çek Kanunu tasarısı bu hafta Genel Kurul'da ele alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis bu hafta, milyonlarca insanın beklediği Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde kurum ve kuruluşlara bildirim yapabilmeleri için 1 ay daha süre verilmesini öngören kanun tasarısı ile Çek Kanunu tasarısını görüşecek.

TBMM Genel Kurulu, 8 Aralık Salı günü mesaisine saat 15.00'de başlayacak ve 23.00'e kadar çalışacak. Salı günü önce KEY ödemelerinde kurum ve kuruluşlara bildirim yapabilmeleri için 1 ay daha süre verilmesini öngören kanun tasarısı ele alınacak.

Tasarıya göre, hak sahiplerine ilişkin bilgilerin bankaya bildirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara verilen ve 29 Haziran 2009 tarihinde sona eren 8 aylık süre, kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 ay uzatılacak.

Hatalı bildirimlerin düzeltilmesine ilişkin bir sistem tanımlanması oluşturulacak, hatalar nedeniyle olabilecek hak kayıpları önlenecek. 28 Temmuz 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan listede isimleri yer aldığı halde, hatalı bildirimler nedeniyle paralarını alamayan hak sahiplerine bir imkan daha sağlanmış olacak.

Kayıtları deprem, sel, yangın gibi nedenlerle zayi olan hak sahiplerinin KEY ödemelerinden yararlanabilmesi için kurum ve kuruluşların, bildirimlerine, bu kişilerin bilgilerinin söz konusu nedenlerle zayi olduğuna ilişkin mahkeme kararını eklemeleri ve bu kişilerin çalıştıkları tarihleri bildirmeleri yeterli olacak.

Belediyeler, kanunda belirlenen kriterlere ve nema hesaplama yöntemine göre, nemalandıracakları tutarı kendi kaynaklarından çalışanlarına ödeyebilecek.

Hatalara ilişkin düzeltme ve bildirimler, 3'er aylık aralıklarla yapılabilecek. Böylece, bilgileri hatasız olan hak sahipleri, tüm listeye ilişkin düzeltme sürecinin tamamlanmasını beklemeden KEY ödemelerini alabilecek.

KEY ödemelerini gecikmeli olarak almak durumunda kalan hak sahiplerine ödenecek tutarlar, ilk ilan tarihinde yüzde 10 artışla verilecek. Ödemelerin daha sonraki dönemlerde yapılması halinde, geçen her üç aylık dönem için ilave yüzde 1,25 artış uygulanacak.

Çek Kanunu'nda yeni düzenleme

TBMM Genel Kurulunda, KEY ödemelerine ilişkin kanun tasarısı kabul edilmesi durumunda, Çek Kanunu Tasarısının görüşmelerine geçilecek.

Genel Kurul, 9 Aralık Çarşamba ve 10 Aralık Perşembe günleri 13.00-23.00 saatleri arasında bu tasarıyı ele alacak.

Çek Kanunu Tasarısına göre, tarafların anlaşması halinde karşılıksız çek verme suçundan mahkum olanların cezasının infazı ertelenebilecek veya durdurulabilecek. Yine anlaşma halinde karşılıksız çek nedeniyle açılan soruşturma veya kovuşturmalar durdurulacak. Şikayetçinin başvurusu üzerine, anlaşma veya taahhüde uyulmadığının tespiti halinde soruşturmaya, kovuşturmaya veya hükmün infazına devam edilecek.

Çek bedelini faiziyle birlikte tamamen ödeyen kişi hakkında soruşturma aşamasında, "kovuşturmaya yer olmadığına", kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından "davanın düşmesine" mahkumiyet hükmünün kesinleşmesinden sonra ise mahkeme tarafından "hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına" karar verilecek.

Tacir olan ve tacir olmayan kişilere verilecek çekler ile hamiline düzenlenecek çekler, açıkça ayırt edilebilecek biçimde bastırılacak. Karşılık çeke sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine, her bir çekle ilgili alarak, 1500 güne kadar adli para cezası verilecek.

Bankalar, 1 Temmuz 2010 tarihine kadar müşterilerine yeni çek defterlerini verecek ve ellerindeki eski çek defterlerini imha edecek.

Komisyonlar

Plan ve Bütçe Komisyonu, arsa üretimi ve değerlendirilmesine ilişkin kanun tasarısı ile TOKİ Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini 9 Aralık Çarşamba günü görüşecek.

Adalet Komisyonu, kamuoyunda "taş atan çocuklar yasası" olarak bilinen terörle Mücadele Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun tasarısını ise 10 Aralık Perşembe günü ele alacak.

KİT Komisyonunda, 8 Aralık Salı günü Milli Piyango İdaresi, 9 Aralık Çarşamba günü BOTAŞ, 10 Aralık Perşembe günü de Türkiye Taşkömürü Kurumunun 2007 hesapları görüşülecek.