Meclis, mayınlı arazilerle ilgili kanun tasarısını görüşüyor

AKP'nin, çalışma saatlerini düzenleyen önerisi, Genel Kurulda kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AKP'nin, TBMM Genel Kurulunun bu ayki gündemini ve çalışma saatlerini düzenleyen önerisi, Genel Kurulda kabul edildi. Meclis, kanun tasarısının görüşmelerine geçti.

Buna göre, TBMM Genel Kurulu, bugün Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarının bitimine kadar, haziran ayı boyunca salı günleri 15.00-24.00, çarşamba ve perşembe günleri 13.00-24.00, cuma günleri ise 14.00-24.00 saatleri arasında çalışacak.

Sözlü sorular ve diğer denetim konuları, görüşülmeyecek.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlemesi Hakkında Kanun Tasarısı ile Askeri Hakimler Kanununda Değişiklik Yapan Tasarı ise gündemin ön sıralarına alındı.

AK Parti'nin, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı için getirdiği grup önerisi üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Meclis İçtüzüğüne göre, Genel Kurulun haftada iki gün denetim zorunluluğu bulunduğunu anımsattı. Şandır, AK Parti'nin grup önerisinde ise sözlü sorulara yer verilmediğini ifade ederek, bunun İçtüzüğe aykırı olduğunu belirtti.

Şandır, Meclisin denetim fonksiyonunun ortadan kaldırılması halinde, millete haksızlık olacağını ve yanlışlık yapılacağını kaydetti.

Önerinin aleyhinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da Başbakan, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir yasa tasarısı için partisinin grubunu iki kez neden özel olarak topladığını sordu.

Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin tasarının, yap-işlet-devret modeli nedeniyle tartışıldığını ifade eden Okay, sadece bir iş için değil, sürekliliği olan işler için kanun çıkarılacağını bildirdi. Okay, tasarının bu haliyle çıkması halinde, iptale mahkum olduğunu öne sürdü.

Okay, parlamentonun özgür iradesinin, tek kişinin ipoteği altında olmadığını vurguladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise önerilerinin, İçtüzüğün 19 ve 98. maddelerine, Meclisin bugüne kadarki uygulamalarına uygun olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.

Kanun tasarısının görüşmelerine geçildi

TBMM Genel Kurulunda, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesini öngören kanun tasarısının görüşmelerine geçildi.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in geçici madde eklenmesine ilişkin önergesinin oylanmasından önce, MHP yoklama talebinde bulundu.