Meclis özel gündemle toplandı

TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Meclis'in açılışının 94. yılı dolayısıyla özel gündemle toplandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan Genel Kurul'da ilk olarak İstiklal Marşı okundu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in açılış konuşmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TBMM’de 23 Nisan özel oturumunda bir konuşma gerçekleştirdi.

Başbakan'ın ardından muhalefet liderleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kürsüye çıkarak açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında "muhalefet dış güçlerle iş birliği yaptı" ifadeleri CHP tarafı tarafından tepkiyle karşılandı.

Erdoğan: TBMM’nin üstünlüğünü kabul edemeyen kesimler var

Meclis'in tüm darbe girişimlerine rağmen dimdik ayakta kaldığını ve yine bizzat millet tarafından muhafaza edildiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Aradan 94 yıl geçmesine rağmen TBMM’nin tüm makam ve mercilerin üzerinde olduğunu kabul edemeyen kesimler olduğunu görüyoruz." dedi.

Kendisini elindeki kalemi ya da sermayesiyle herkesin üzerinde görenlerin meclise ve milli iradeye hükmetme gayreti içinde olduklarını belirten Erdoğan, "Meclisi yok saymaya meclisi zayıflatmaya yönelik girişimler artık sadece silahlı darbe girişimleriyle olmuyor. Modern dünyada silahların yerini başka araçlar alabiliyor. Daha birkaç hafta öncesine kadar bunu tecrübe ettik. Sosyal medyanın kötü niyetlilerin elinde milli iradeye kast edecek bir araç olarak kullanıldığını gördük. Şantaj görüntülerinin TBMM’yi hedef aldığını gördük." ifadelerini kullandı.

Siyasi partilerin şantaj odaklarıyla işbirliği yaptığına şahit olduklarını söyleyen Başbakan Erdoğan'ın "Ne acıdır ki siyasi partilerin Türkiye dışından odaklarla işbirliği ve ittifak yaptıklarını gördük." demesi üzerine CHP sıralarında hareketlenme yaşandı. Meclis Başkanı Çiçek devreye girerek sükuneti sağladı.

Kılıçdaroğlu: Ulusal egemenlik sandıktan çıkan oy sayısına bağlı değildir

Erdoğan'ın ardından meclis kürsüsüne çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise şöyle devam etti:

Mustafa Kemal’e atıfla söylemek isterim ki ulusal egemenliğin karşısına zincirleri erimiştir. Bir dikta rejimi kurmaya çalışanların önce Atatürk’ün Balıkesir’de yaptığı konuşmaları iyice öğrenmeleri gerekir. Milli irade sadece bir şahsın düşünmesinden ibaret değildir. Ulusal Egemenlik, çoğulculuk, bir rejim ve hukukta adalet meselesidir. Sandıktan çıktım ne istersem yaparım anlayışı ulusal egemenlik kavramıyla bağdaşmaz.

Sayısal çoğunluğu egemenlik olarak anlamak ve kullanmaya kalkışmak ulusal iradenin inkarı ve istismarıdır. Demokrasi özgür yurttaşların özgür medyanın oy sandığına hapsolmayan bir iktidar anlayışının resmidir.

Ulusal egemenlik sandıktan çıkan oy sayısına bağlı değildir. Egemenlik bütün ulusundur. Böyle bir yönetim anlayışa cumhuriyet kelimesi yakışmamıştır. Uygulanan yüzde 10 seçim barajı egemenliği hiçe sayarak ve iktidarda kalmak için her şeyi reva gören bir zihniyetin ürünüdür.

"23 Nisan'ı Berkin Elvan'ın anısına adıyorum"

Bu yıl 23 Nisan'ı temel hak ve hürriyetleri için canlarını feda eden gençlerimizin, bir sabah evinden çıkarak türkiye halkının kalbine gömülen Berkin Elvan'ın anısına adıyorum.

Bahçeli: TBMM’ye bu şekilde yaklaşılmasını tavsiye ediyorum

Kılıçdaroğlu'nun ardından konuşan MHP lideri Bahçeli ise şu ifadeleri kullandı:

Omuzlarımıza üstlenen görevin büyüklüğünü biliyoruz. Bilmeyenlere hatırlatırım ki vazifelerimizi yerine getirmek için gereken cesaret tarih sayfalarımızda vardır. Tahta sıralarda, dar koridorlarda kutlu günlerin düşü kurulmuştur. Ayaz gecelerde şeref ve namus davalarına ant içilmiştir. Herkese TBMM’ye bu şekilde yaklaşmasını tavsiye ediyorum. Sevgili çocuklarımızın bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Büyük Atatürk’e dava arkadaşlarına rahmet diliyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir