Meclis'e Gezi komisyonu teklifi

CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin, "Gezi Parkı" eylemleri sırasında, söylem ve yaklaşımlarında dini sembolleri kendi politikalarına uydurmaya çalışarak dini istismar ettikleri gerekçesiyle Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını ist

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin, "Gezi Parkı" eylemleri sırasında, söylem ve yaklaşımlarında dini sembolleri kendi politikalarına uydurmaya çalışarak dini istismar ettikleri gerekçesiyle Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, Meclis’te kurulacak komisyonda "Gezi Parkı" olaylarının masaya yatırılması talep edildi.

GEREKÇE

Araştırma önergesinin gerekçesinde, Gezi Parkı eylemlerinin hükümetin halkın yaşam biçimine yönelik müdahalelerine karşı tepkiye dönüştüğü belirtilerek şöyle denildi:
"Halkın demokratik tepkilerine karşı hükümetin polis muhalefeti ile müdahalede bulunması, halk ile polis arasında bir çatışma süreci başlatmıştır. İstanbul’da polisin sert müdahalesi ile başlayan olaylar, tepkinin tüm ülkeye yayılmasına neden olmuştur. AKP iktidarının anti demokratik tavrını sürdürmekte ısrarcı olmasıyla polis de eylemcilere sertleşmiştir. Nitekim olaylarda biri polis dört kişi hayatını kaybetmiştir."

"HALKIN DİNİ DUYGULARINI TAHRİK EDEREK GEZİ PARKI EYLEMCİLERİNE KARŞI KIŞKIRTMIŞTIR"

Gerekçede, Başbakan Erdoğan’ın Ankara'ya gelişinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı konuşmada eylemlerin "dine ve mütedeyyin insanlara" yönelik olduğunu gösterme amacıyla; "Bununla kalmadılar benim başörtülü kızlarıma, başörtülü bacılarıma saldırdılar" diye konuşarak halkı Gezi Parkı eylemcilerine karşı tahrik ettiği iddia edildi.
Gerekçede şu ifadeler yer aldı:
"Erdoğan Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’ne sığınanlarla ilgili olarak, ‘Dolmabahçe Camii'ne maalesef bira şişeleriyle girmek suretiyle, ayakkabıyla onu da yaptılar’ ve ‘Dolmabahçe’yi basmaya çalışıyorlar: "Twitter ve sosyal medyadan yalan yanlış haberler üretmek suretiyle kampanya yapıyorlar. Türkiye adına bir dertleri yok. Dolmabahçe Camii’ne ayakkabıyla giriyorlar. İçeride her türlü ahlaki olmayan şeyi yapıyorlar’ diye halkın dini duygularını tahrik ederek Gezi Parkı eylemcilerine karşı kışkırtmıştır.
Başbakan partisinin grup toplantısında, ‘Ayakkabılarla Bezm–i Alem Valide Sultan Camisi’ne gireceksin, orada içeceksin. Bu ülkenin dini mabetlerine karşı bu saygısızlığı yapacaksın. Ne adına? Çevre adına. Caminin müezzinini tehdit edeceksiniz, ondan sonra farklı şekilde konuşturacaksın; ‘Böyle bir şey olmadı’… Ne olmadı, bütün görüntüler elimizde. Cuma günü arkadaşlarımıza bunları görüntüyle vereceğiz. Bunların hepsini milletim görecek. Milletimize bunların hepsini sunacağız’ diyerek cami istismarıyla Gezi Parkı eylemcilerine karşı halkı tahrik etmeyi sürdürmüştür."
Gerekçede, "Başbakan ve AKP Hükümeti’nin ‘Gezi Parkı’ olarak adlandırılan süreçte dini değerleri, kendi politikalarına uydurmaya çalışarak dini istismar etmesiyle ilgili Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz" denildi.