Meclis'te 'içtüzük' gerilimi

TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik öngören teklifin görüşülmesini engellemek isteyen CHP'liler önce Genel Kurul'da komisyon sıralarına oturdu daha sonra da kürsüyü işgal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
ANKARA -TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik öngören teklifin görüşülmesini engellemek isteyen CHP'liler önce Genel Kurul'da komisyon sıralarına oturdu daha sonra da kürsüyü işgal etti. Tansiyonun yükselmesi üzerine oturumu yöneten Meclis Başkanı Cemil Çiçek, oturuma ara verdi 
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı. Genel Kurul açılmadan önce CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce başkanlığındaki bir grup milletvekili komisyon sıralarına oturdu. Bunun üzerine Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam, Bakanlar Kurulu sıralarına oturdu. 
TBMM Başkanı'nın, İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmelerine geçileceğini söylemesi üzerine muhalefet sıralarından itiraz sesleri yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam'a itiraz ederek, "Sayın Sağlam'ın burada oturması halinde görüşmelerin yapılması mümkün değildir" dedi. 
Cemil Çiçek, daha önceki oturumda teklifin tümünün görüşüldüğünü belirterek, "Kaldığımız yerden devam edeceğiz. Yürüyen bir işlem var" dedi. 
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da CHP'li vekiller tarafından komisyon sıralarının işgal edildiğini belirterek tepki gösterdi. 
CHP'li vekiller kürsüye yürüdü 
Bazı CHP'li vekiller ayakta beklerken, tansiyonun yükselmesi ile CHP ve AKP'li vekiller arasında karşılık atışma yaşandı. AKP'li vekiller de yerlerinden kalkarak CHP sıralarına doğru yürüdü. Bu arada komisyon sıralarında oturan CHP'li vekiller de kürsüye geldi. AKP'li vekiller de kürsüde bekleyen bir grup CHP'li milletvekilini alkışla protesto etti. 
CHP'li vekillerin komisyon sıralarından ayrılması üzerine Bakanlar Kurulu'nda oturan Kuzu ve Sağlam da komisyon sıralarına giderek yerlerine oturdu. 
Yaşanan gerginliğin ardından Cemil Çiçek, oturuma 10 dakika ara verdi. Çiçek, grup başkanvekillerini de arkaya davet etti. Arada da gerginlik devam ederken bazı AKP'li vekiller, kürsüye gelen CHP'li vekillerin fotoğrafını çekti. 
Bu arada bazı CHP'li vekiller verilen arada da kürsünün önünde beklemeye devam ettiler ve yerlerine oturmadılar. 
Çiçek: Meclis böyle bir görüntüyü hak etmiyor
Aranın ardından teklifin görüşmelerine kaldıkları yerden devam edeceklerini kaydeden TBMM Başkanı Çiçek'e, CHP'li milletvekilleri alkışlarla tepki gösterdi.
"Bir şey ifade edeyim, siz yine alkış yapacaksanız yaparsınız" diyen Çiçek, şöyle devam etti:
"Bu Meclis çok badire atlattı. Çok sıkıntılar yaşadı. Ama böyle bir görüntüyü bu Meclis hak etmiyor. Siyaset kurumu hak etmiyor. Böyle bir işgal, Meclisimiz açısından çok doğru değil. İçtüzüğe de uygun değil. Bunu tarihe not düşmek adına ifade ediyorum."
Birleşime 10 dakika ara veren TBMM Başkanı Çiçek, grup başkanvekillerini de yeniden toplantıya çağırdı.
CHP: Eylem kürsü işgali değil, işgalden kurtarma eylemidir
CHP TBMM Grubu, TBMM Genel Kurulunda, TBMM İçtüzük değişikliği teklifi görüşmeleri devam ederken yazılı açıklama yaptı.
AK Parti'nin, muhalefetin sesini kısmak için, önce yeni medya düzenini oluşturduğu iddia edilen açıklamada, "Bu yetmedi, Meclis TV yayınlarını kısıtladı, şimdi çok daha ileri giderek Meclis İçtüzüğü'nü değiştirmek istiyor. Kurtuluş Savaşı'nda bile müzakere yöntemini benimsemiş, müzakere ile savaş yönetmiş bu gazi Meclisi suskun meclis haline getirmeye çalışıyor" denildi.
Açıklamada, Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifinin, iktidarının 10. yılında gündeme getirilmesinin tesadüf olmadığı, zamanlamanın çok ilginç olduğu belirtildi. Meclis İçtüzüğü değişikliğinin, "post-modern diktatörlük heveslerinin bir sonucu" olduğu ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"CHP, bu heveslerin önündeki engeldir. AKP'nin bu totaliter, millet iradesine aykırı ve ifade özgürlüğünü engelleyen tutumuna izin vermeyecektir. Yapılmak istenen değişiklik sadece muhalefetin sesini kesmekten ibaret değildir, asıl yapılmak istenen işçinin, esnafın, köylünün, emeklinin kısacası milletimizin sesini kesmektir. CHP milletin sesi olmaya devam edecektir ve bunu seslendireceği Meclis kürsüsünün iktidar tarafından işgal edilmesini engelleyecektir.
CHP'nin yaptığı eylem; kürsü işgali değil, İçtüzük darbesiyle gasp edilmek istenen kürsüyü işgalden kurtarma eylemidir. Kürsü milletin kürsüsüdür ve öyle kalacaktır. Amacımız, Türk milletinin bu yüce çatı altında söz söyleme, Türk milleti için yasa yapma, iktidarı denetleme görevimizi layıkıyla ve hakkıyla yapma özgürlüğümüzü korumak, millet iradesine ve demokrasiye sahip çıkmaktır. Bu bizim milletimize karşı kutsal ödevimizdir. Bizim özgürlüğümüz; Türk milletinin özgürlüğüdür."
Bu konularda ilginizi çekebilir