Meclis'te araştırma önergeleri görüşülüyor

BDP'nin hayvancılığının sorunlarının araştırılması için verdiği önerge reddedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda muhalefet partilerinin araştırma önergelerinin bugün ele alınmasına ilişkin grup önerileri görüşülüyor.

Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplandı. Toplantı yeter sayısı olmadığı için 15 dakika ara verildi. Verilen aradan sonra ikinci kez yapılan yapılan yoklamada yeterli çoğunluk sağlanınca Meclis çalışmalarına başladı.

Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine BDP'nin hayvancılığının sorunlarının araştırılması için verdiği önergenin bugün ele alınmasıne ilişkin grup önerisi görüşüldü.

BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, öneri üzende yaptığı konuşmada, hayvancılığın Türkiye açısından taşıdığı öneme değindi, hükümetlerin eksiklikleri nedeniyle sektörün geriye gittiğini söyledi.

Yaman, hayvancılığın yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki "çatışmalı ortam" ve "yayla yasağı" nedeniyle sektörün bitme noktasına geldiğini iddia etti.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, et fiyatlarının yüzde 300 arttığını, Hükümetin ciddi tedbirler alması gerektiğini kaydetti. Genç, yaylalarda altyapı kurulması ve yayla ücretlerinin indirilmesi gerektiğini anlattı.

Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, her 10 çiftçiden 9'unun borçlu, 1'inin hapiste olduğunu ifade etti.

Et ihraç eden Türkiye'nin ithal eder hale geldiğini belirten İçli, yoksulun mutfağına et girmediğini öne sürdü.

Anayasa değişikliği nedeniyle Meclisin denetim yapamadığını, bunun Anayasa ihlali olduğunu iddia eden İçli, Anayasa Mahkemesinin sadece bu bakımdan bile yapılacak Anayasa değişikliğini iptal edebileceğini söyledi.

AK Parti Aydın Milletvekil Ahmet Ertürk, Hükümetin hayvancılığa önem verdiğini, bu konuda önemli kararlar alındığını söyledi.

Pek çok sorunun aşıldığını ancak bütün sorunların çözüldüğünün söylenemeyeceğini belirten Ertürk, hayvancılığın iyi yolda olduğunu ifade etti.

Yakut'un yerlerinden söz verdiği CHP ve MHP'li milletvekilleri de sorunları dile getirdiler.  CHP'li milletvekilleri öneriye desteklerini de ifade ettiler.

Konuşmalardan sonra oylanan öneri reddedildi.

Genel Kurulda daha sonra MHP'nin kredi kartları borçları konusunda Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesinin görüşülmesine yönelik grup önerisinin görüşmelerine geçildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir