Meclis'te bu hafta GDO tartışılacak

TBMM'nin gündeminde ABD ve İsveç'te kabul edilen Ermeni tasarıları ile Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin tasarıların ABD ve İsveç'te kabul edilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında, 15 Mart Pazartesi günü TBMM Dışişleri Komisyonuna bilgi verecek.

TBMM Genel Kurulunda, 15 Mart Salı günü bir saat süreyle sözlü soru önergeleri görüşülecek. Sözlü soruların ardından, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve ürünlerine ilişkin düzenlemeleri de içeren Biyogüvenlik Yasa Tasarısı ele alınacak. 

Tasarıyla, bilimsel ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde, modern biyoteknoloji kullanılarak elde edilen genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinden kaynaklanabilecek riskleri engellemek, insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Tasarıya göre, GDO ve ürünlerinin; insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmesi, çevrenin ekolojik dengesinin ve ekosistemin bozulmasına neden olması, GDO ve ürünlerinin çevreye yayılma riski olması durumlarında başvurular reddedilecek.

GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, Biyogüvenlik Kurulu kararlarına aykırı olarak kullanılması veya kullandırılması, genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretimi, GDO ve ürünlerinin Kurul tarafından piyasaya sürme kapsamında belirlenen amaç ve alan dışında kullanımı yasaklanacak.

İzlenebilirliğin sağlanması amacıyla, GDO ve ürünlerinin ülkeye girişi ile dolaşımında, Bakanlığa beyanda bulunulması, gerekli kayıtların tutulması, kararın bir örneğinin bulundurulması ve etiketleme kurallarına uyulması zorunlu olacak. Her bir GDO ve ürününe ayırt edici kimlik verilerek kayıt altına alınacak. Kayıt altına alınan GDO ve ürünlerine ilişkin belgelerin 10 yıl süreyle saklanması zorunlu olacak.

GDO ve ürünlerini, yasaya aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakanlar, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Genel Kurulda, Türkiye'nin Bahreyn, Tayland, Fas, Kosova, Bulgaristan, Suriye, Guyana, Burkina Faso, Laos ile çeşitli alanlarda imzaladığı anlaşmalar ile protokollerin onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarıları da ele alınacak.

Genel Kurul; 16 Mart Salı günü 15.00-20.00, 17 Mart Çarşamba ve 18 Mart Perşembe günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

Komisyonlarda gündem yoğun

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşmek üzere toplanacak.

TBMM Dışişleri Komisyonu, 15 Mart Pazartesi günü toplanarak, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonunda, 4 Mart 2010'da kabul edilen 1915 olayları ile ilgili yasa tasarısını değerlendirecek ve gündemdeki diğer dış politika konularını ele alacak.

Toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katılacak ve bu gelişmeler hakkında komisyon üyelerini bilgilendirecek.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, ilköğretim müfettişliğinin eğitim müfettişliği adı altında yeniden yapılandırılmasını öngören tasarıyı, 17 Mart Çarşamba günü görüşecek.

Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili yeniden kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 18 Mart Perşembe günü; AVEA, Turkcell, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yetkilileri ile Başkanlıkta görevli Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı temsilcilerini dinleyecek.

Madencilik sektörünün sorunları

Kayıp çocuklar başta olmak üzere çocukların mağdur olduğu sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 16 Mart Salı günü toplanacak ve komisyonun çalışma yöntemini belirleyecek.

Madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da bu hafta çalışmalarına devam edecek. Komisyon, 17 Mart Çarşamba günü, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfü Akça, 18 Mart Perşembe günü ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer'i dinleyecek.

Deprem riskinin araştırılarak deprem yönetiminde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da 16 Mart Salı günü toplanarak, MTA, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkililerinden bilgi alacak. Komisyon, 17 Mart Çarşamba günü de ilgili bakanlık ve kamu kurumları yetkililerini dinleyecek.

TBMM AB Uyum Komisyonu ise 18 Mart günü Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısını ele alacak.

Kamu Hastaneleri Birlikleri Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısı da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 18 Mart Perşembe günü görüşülecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir