Meclis'te bu hafta gündem yoğun

TBMM'de Gelir Vergisi Kanununda değişiklik, Kredi Garanti Fonu'na Hazine desteği sağlanması, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulması tartışılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Meclis, önemli yasal düzenlemeler için mesai yapacağı yeni bir haftaya giriyor.

TBMM Genel Kurulunun bu haftaki gündeminde, Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılması, Kredi Garanti Fonu'na Hazine desteği sağlanması, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasını öngören düzenlemeler bulunuyor.

Genel Kurul, 9 Haziran Salı günü, geçen hafta başlanan ve temel kanun olarak bölümler halinde görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısına devam edecek. 43 maddeden oluşan ve 2 bölüm halinde görüşülen tasarıya, 3. maddeden devam edilecek.

Tasarıyla, KOBİ birleşmelerinde 3 yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanacak. Kamuya motorlu taşıt alımı ve kiralanması, KDV ve ÖTV'den muaf olacak. Cep telefonu ithalinde 40 lira ÖTV alınacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı 3 kat artırabilecek. Yabancı film yapımcıları, KDV iadesiyle teşvik edilecek. Mecliste kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilenlere ödenecek özel hizmet tazminatı tutarını belirleme yetkisi, TBMM Başkanlık Divanına bırakılacak. Vergi davalarında, avukatlık ücreti maktu olarak belirlenecek. İşverenlerce işçiye ödenen işe başlatmama tazminatları, Damga Vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak.

KGF'ye Hazine desteği

Bu tasarının yasalaşmasının ardından Kredi Garanti Fonu'na Hazine desteği sağlayan yasa tasarısına geçilecek.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasını Öngören Yasa Tasarısı, kredi garanti kurumlarına, 1 milyar liraya kadar nakit kaynak ile özel tertip devlet iç borçlanma senedi aktarılmasını öngörüyor.

Tasarıyla, ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2009 yılı kampanya dönemi finansman açığının karşılanması için Hazine tarafından özel tertip iç borçlanma senedi ihraç edilebilecek.

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı

Genel Kurulda, terörle mücadelede kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasını düzenleyen tasarının da bu hafta görüşülmesi bekleniyor. Tasarıyla, müsteşarlık bünyesinde istihbarat değerlendirme merkezi oluşturulacak. Ancak Müsteşarlığın, güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi olmayacak. Müsteşarlık bütçesine, gizlilik içeren işler için örtülü ödenek konulacak.

TBMM Genel Kurulu; 9 Haziran Salı günü 15.00-24.00, 10 Haziran Çarşamba ve 11 Haziran Perşembe günleri 13.00-24.00, 12 Haziran Cuma günü ise 14.00-24.00 saatleri arasında çalışacak.

Komisyonlar da yoğun çalışacak

Meclisteki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 10 Haziran Çarşamba günü, kamuoyunda "torba kanun" olarak bilinen bütçe kanunlarında yer alan bazı hükümlerin ilgili kanun ve KHK'lere eklenmesi, bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik yapılmasını ilişkin yasa tasarısını görüşecek. Görüşmeleri yarım kalan tasarıya, 4. maddeden devam edilecek.

TBMM Adalet Komisyonu, 11 Haziran Perşembe günü toplanarak Çek Yasa Tasarısını görüşecek.

TBMM KİT Komisyonu, denetim çalışmalarını sürdürecek. Komisyon; 10 Haziran Çarşamba günü Elektrik Üretim A.Ş, Türkiye Elektromanyetik Sanayi A.Ş, Ankara Doğal Elektrik Ticaret A.Ş, 11 Haziran Perşembe günü ise Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş (TETAŞ) ile Petkim'in 2007 yılı hesaplarını inceleyecek.

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili Araştırma Komisyonu, 9 Haziran Salı günü toplanarak, yetkililerden bilgi alacak.