Meclis'te Musul tartışmaları
TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet partileri, Hükümet'in konuyla ilgili TBMM'yi bilgilendirmesini istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, Hükümet'in yarın bilgilendirme yapacağını söyledi
TBMM - Muhalefet partileri, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskınla ilgili Hükümet'ten bilgi istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Hükümet'in, TBMM'yi yarın bilgilendireceğini kaydetti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda TCK ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında, Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskınla ilgili bilgi verdi.
Bozdağ'dan sonra grup başkanvekilleri söz aldı.
"Egemenlik haklarına saldırı"
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Musul'da yapılan saldırının, Türk milletinin egemenlik haklarına, bağımsızlığına yönelik olduğunu söyledi.
Vural, bu saldırının, dış politikada atılan yanlış adımların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bir milli güvenlik tehdidi olduğu gerçeğini ortaya koyduğunu belirtti. Vural, Irak ve Suriye'deki gelişmelerin, terör gruplarının hem Türkiye'yi hedef almasını hem de terör gruplarının sınırda konuşlanmalarını sağlaması noktasına geldiğini kaydetti.
Hükümet'in, bu saldırıyla ilgili olarak ayrıntılı olarak parlamentoya bilgi vermesi gerektiğini ifade eden Vural, kendilerini arayan vatandaşların, "Musul'da başkonsolosumuz, askerlerimiz kaçırılıyor, siz parlamentoda neyi konuşuyorsunuz?" diye sorduğunu anlattı.
Vural, "Dışarıda topraklarımıza, egemenlik haklarımıza saldırılırken, içeride ay yıldızlı bayrağımızı indirmeye cüret edenler emperyalizmin maşalarıdır" dedi.
Oktay Vural, parlamentonun yarın özel gündemle toplanmasını ve Hükümet'in gerekli önlemleri almasını istedi.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, anamuhalefet olarak, milletvekilleri olarak bilgilendirilmek istediklerini kaydetti.
Görüştükleri tasarıyı, birkaç gün sonra ele almaları halinde bir şey kaybetmeyeceklerini, yangından mal kaçırmadıklarını belirten İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:
"80 vatandaşımızın başı belada, burada bunu görüşmemiz milletvekili olarak bizi üzüyor. Amacımız insanımızın, ülkemizin, bayrağımızın, onurumuzun zarar görmemesi, rencide edilmemesi. Meclis, yarın özel gündemle toplanabilir ya da özel bilgiler verilecekse kapalı oturum da olabilir. Memleketin başı beladayken, konsolosluk toprağımız bir anlamda vatan parçasıdır, vatan parçasına saldırı yapılmışken çıkıp Türkiye siyasetinin sıcak gündemini, kanun maddelerini konuşmak bizim içimize sinmiyor. İktidar partisinin de içine sinmemeli. Yarın Meclis'in özel gündemle toplanması, partilerin ortak metne imza atması doğru olacaktır, vatandaşlarımıza güvence olacak, moralini düzeltecektir."
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis'in tek gündeminin, bu konu olması gerektiğini ifade etti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamasından tatmin olmadığını belirten Baluken, Hükümet'in bugünkü tavrını yanlış bulduğunu savundu.
Baluken, çok geç olmadan, bir an önce genel görüşme yapılması, partilerin ortaya koyacağı eleştiri ve öneriler doğrultusunda ülke politikalarının belirlenmesi gerektiğini söyledi.
"Hiçbir şekilde kabul edilemez"
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toprağı sayılan Musul Konsolosluğu'na yapılan bu hareketin, işgalin, görevlilerin, vatandaşların rehin alınmasının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini kaydetti. Canikli, bunu yapanlara, eylemleriyle uygun şekilde karşılığını bulması, verilmesi gerektiğini ifade etti.
Canikli, TBMM'nin bir bütün olarak, aynı doğrultuda biraya gelmesinin son derece gurur verici olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TBMM'nin bu haykırışı, güçlü sesi milletimizin birliği, bütünlüğü açısından son derece önemlidir. Konu çok sıcak, çok boyutlu hadise. Ayrıntılı olarak irdelenmesine şu aşamada belki gerek yok. Ancak bununla ilgili her şeyden önce devletimiz bütün organları, yapıları, kuruluşlarıyla olayın üzerine gidiyor, yapılması gerekenler yapılıyor. Bu gibi konularda kesinlikle erteleme, zafiyet, zayıflık göstergesi anlamına gelecek tavır içinde olunamaz. Muhtemelen yarın Hükümetimiz bu konuyla ilgili TBMM'yi bilgilendirecek. Bunun müzakere edilmesi imkanı ortaya çıkacak. Kararlılığımızı bir metin olarak duyurmak da bir yöntem olabilir."
Konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, grup başkanvekilleriyle biraraya gelmek için birleşime ara verdi.