Meclis'te "işsizlik komisyonu" isteği

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, işsizlik sonucu yaşanan sorunların araştırılması ve çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Meclis'te "işsizlik" komisyonu kurulmasını istedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, ülkede artan işsizlik oranının nedenleri, işsizliğe karşı alınabilecek önlemler, işsizlik sonucu yaşanan sorunların araştırılması ve çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Meclis araştırması açılması talep edildi. 

Önergenin gerekçesinde ülke genelinde işsizlik oranı ve işsiz sayısındaki artışın sürdüğü belirtilerek şöyle denildi: 
"Türkiye İstatistik Kurumu, 2012 yılı Aralık dönemine ilişkin hane halkı işgücü istatistiklerine göre Türkiye genelinde işsiz sayısı 2012 yılı Kasım, Aralık ve 2013 yılı Ocak aylarını kapsayan Aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 214 bin kişi artarak 2 milyon 790 bin kişiye yükseldi. İşsiz sayısı Kasım 2012 dönemine göre ise 160 bin kişilik artış gösterdiği vurgulanmaktadır. 
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; işsizlik oranı Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.3 puanlık artış ile yüzde 10.1 seviyesinde gerçekleşti." 

İşsizlik sonucu toplumda ve bireylerde yaşanan travmaların belirgin bir artış gösterdiği ifade edilen gerekçede, "Sosyal huzursuzluk, geçim sıkıntısının etkileri arasındadır. Halkın işsizlik sonucu geçim sıkıntısı yaşaması mutsuzluğa yol açmaktadır, bunun sonucu olarak suç oranlarının artması, boşanmalardaki artış gösterilebilir. İşsizlik sonucu düşen gelirler halkın yetersiz ve kalitesiz gıdalara yönelmesine yol açmaktadır. Hükümetlerin ekonomi yönetimindeki hataları yüzünden artan işsizlik oranı arasında doğrudan ilişki vardır" denildi.