Meclis'te tutuklu vekil tartışması
TBMM Genel Kurulu'nda, tutuklu milletvekillerinin durumu gündeme geldi.
TBMM - CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için tutuklu milletvekillerine ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, önerinin lehinde yaptığı konuşmada, AKP'nin uygulamaları nedeniyle Türkiye'nin, 2002'den bu yana büyük bir cezaevi haline geldiğini belirtti.
AKP nedeniyle dünyada cezaevinde en çok öğrencinin, tutuklu sendikacının Türkiye'de bulunduğunu ifade eden Ağbaba, ordu kuracak kadar askerin, 3-4 ulusal gazete çıkaracak kadar gazetecinin, bir baroyu oluşturacak kadar avukatın, 81 ilde örgütlenme sağlayacak kadar siyasetçinin cezaevinde bulunduğunu söyledi.
Ağbaba, 90 yıllık cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez tutuklu milletvekili sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, bunun dünyada örneğinin olmadığını dile getirdi. Ağbaba, "Bu utanç sadece bizde var. 90 yıllık cumhuriyet tarihinde böyle bir şey yaşanmamış. Meclis'in 7 damarı tıkalı, Meclis eksik, bu arkadaşların koltukları boş. Meclis'in itibarını milletvekillerinin birbirine laf atması mı 7 milletvekilinin cezaevinde bulunması mı düşürür? 7 milletvekili tutukluyken Meclis'in itibarından söz edilebilir mi?" diye sordu.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, elinde BDP'nin tutuklu milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın seçildiğine dair mazbatayı gösterdi.
Kaplan, milletin iradesi ve Meclis ile bu şekilde oynanmayacağını kaydederek, "Bu milletvekillerinin tutuklu kalması zulümdür, Meclis'in iradesine hakarettir. Bu ayıpan kurtulmamız lazım" dedi.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "tüm ülkenin kendisine biat etmesini istediğini, farklı düşünenlere tahammülünün olmadığını, siyaset üstü tutulması gereken kurumları, bağımsız yargıyı dahil kullanmaktan geri kalmadığını" iddia etti. Korkmaz, AKP döneminde hukukun üstünlüğünün kurban edildiğini savundu.
Korkmaz, "Tutuklu milletvekilleri de sizin bizim gibi seçilmiş insanlardır. Mahkum edilen de milletin kararı, iradesinin ta kendisidir. Her itiraza sandığı göstererek cevap veren, adeta sandığı kutsayan zevata duyurulur. 'Yargı millet adına karar veriyor' diyen AKP zihniyeti tavşana kaç, tazıya tut derken bu kişileri, milletin seçtiğini görmezden geldi. Bu kişilerin tutuksuz yargılanması çok mu zordu? Milletin onlara vekalet vererek, 'ben kefilim, temsilcilerim onlar' çığlığını duymanız gerekmez miydi?" diye konuştu.
AKP Çankırı Milletvekili İdris Şahin, öneri aleyhinde söz alarak, Genel Kurul'da bağımsız yargının görev alanına giren konuların konuşulduğunu söyledi.
Anayasanın 138. maddesinde, görülmekte olan davayla ilgili yargıya kimsenin müdahale etmemesi gerektiğinin yer aldığını anımsatan Şahin, konuşmacıların bu maddeyi unuttuğunu belirtti. Şahin, yargının görev alanına girerek, tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin araştırma talep etmenin, yersiz olduğunu belirtti. Şahin, yargının görev alanına giren konuda müdahaleci olamayacaklarını ifade ederek, bu milletvekillerinin, seçildiği tarihlerde de tutuklu bulunduğunu kaydetti.
Şahin, "İşinize geldiğinizde yargıya sarılıp, yargı bağımsız diyeceksiniz, işinize gelmediğinizde yargıyı topa tutacaksınız. Yok öyle birşey" görüşünü dile getirdi.
AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, seçildikten sonra kimsenin tutuklanmadığını, tutuklu olanların milletvekili yapılmaya çalışıldığını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "2002 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi, büyük çoğunlukla Meclis'e geldi ancak Erdoğan, seçilme yasağı nedeniyle buraya gelemedi. Bu, demokrasiye aykırıydı. Hep beraber anayasayı değiştirdik. Aynı demokratik tavrı, şimdi niye gösteremiyorsunuz? Millet iradesinin, parlamentoda görmek istiyoruz dediği milletvekillerinin, parlamento yolunu neden tıkıyorsunuz? Üç muhalefet partisinin zamanında uzlaşmaya vardığı mutabakat metnini, nasıl kenara atabiliyorsunuz? Sizin demokrasi anlayışınız bu mu?" diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.