Medikal firmalar 10 aydır kamudan ödeme alamıyor

SEİS Başkanı Demir, medikal firmalarının yıl başından bu yana kamudan alacaklarını tahsil edemediğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, medikal firmalarının yıl başından bu yana kamudan (Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneleri) alacaklarını tahsil edemediğini söyledi.

Demir, sadece 2017 alacaklarını bu yıl içinde tahsil ettiklerini belirterek, “Bize bu alacaklarımızın vadelerinde ödeneceği söylenmişti ama şu anda Ocak ayından bu yana üniversitelerden özellikle mal alımı yoluyla verilen malzemelerle ilgili herhangi bir ödeme yok. Hizmet alımı yapan arkadaşlar paralarını daha düzenli alabiliyor. Sağlık Bakanlığı da Şubat 2018’in yarısını ödedi, kalan dönemin ödemesini alamadık. Tıbbi malzemeler dolar kuru 3,5 lira iken verildi. Kur şu anda 6 lira seviyesinde” diye konuştu.

Firmaların sözleşme yükümlülüklerinden dolayı herhangi bir uyuşmazlık anında teminatlarının gelir kaydedildiğini ancak alıcı tarafa herhangi bir yükümlülük işletilmediğini belirten Demir, firmaların herhangi bir adım atamadıklarının altını çizdi. Metin Demir, faizlerin yüzde 40’lı seviyelere yükselmesinin ardından, alacaklarını tahsil edemeyen şirketlerin üretimlerini finanse edemez duruma geldiğini, ayrıca bankaların da kredi vermekten kaçındığını kaydetti.

Demir, “Hastaların malzeme bulamamasından dolayı sıkıntı yaşamamaları için hassas davranıyoruz. Biz bu yaklaşımdayken kamu tarafı yüzde 20 fazla mal isteme yoluna gitti. Düşük kurdan satın aldığı fiyattan almak için firmayı zorluyor. Bunu yapmazsan teminatını irat kaydederim diyor. Bu şekilde bir yaklaşımın kamu tarafından yapılmaması gerektiğini Bakanlık yetkililerine ilettik ancak talepler hala devam ediyor” diye konuştu.

İhracatçı birliği kurulacak

SEİS olarak sektörün ihracatının daha iyi konuma getirilmesi için çalışmalar yaptıklarını da belirten Metin Demir, 2012’de 600 milyon dolar olan ihracatın 900 milyon dolar seviyelere ulaştığını belirtti. Sağlık turizmi ile sektörün döviz kazandırıcı yönünün güçleneceğini belirten Demir, süreci yönetmek için bir ihracatçı birliği kurma çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Demir, “İlaç ve tıbbi cihaz sektörlerinin 2019’da tek bir ihracatçı birliği çatısı altında toplanması için çalışma yapıyoruz. İlaç sektörünün ihracatının 900 milyon dolar seviyesinde olduğunu düşünürsek iki sektörün toplam ihracatı 1,5 milyar doları aşar” dedi.