Mehmet Görmez: 18 hacımıza henüz ulaşılamadı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Mina'daki izdihama ilişkin "2 seyahat acentamızın hacıları aynı saatlerde orada olmuş ve henüz 18 hacımıza henüz ulaşılamamıştır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Mehmet Görmez, Mina'daki izdihama ilişkin Mekke'de yaptığı açıklamada, başkanlığın şemsiyesi altında giden hacılardan herhangi birinin üzücü hadisenin yaşandığı saatte o bölgede olmadıklarını belirterek, "Ancak buna rağmen 2 seyahat acentamızın hacıları, aynı saatte bu hadise içerisinde olmuş ve bu kardeşlerimizden, henüz bazılarından haber alınamıştır. Her iki seyahat acentamızın her birisinden toplam 18 hacımıza henüz ulaşılamamıştır" dedi.

"Öyle anlaşılıyor ki Müslümanların bu konu üzerinde çok durması gerekiyor. Elbette olayın vuku bulma şekli hakkında bilgi sahibi değiliz. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, her şeyden önce orada ciddi bir yönetim sorunu var. O insanların sevk ve idaresinden sorumlu olan yöneticilerin, oradaki görevlilerin sevk ve idarede ciddi ihmalleri olduğu anlaşılıyor" ifadelerini kullanan Görmez;

"Bütün İslam dünyasının, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 'bu ibadeti daha güvenli nası yapabiliriz', Hac ibadetinin güvenliği konusunda bir uluslararası konferans toplayarak, bir toplantıya bütün İslam dünyasını davet ederek, yıllardır bu ibadette bize yardımcı olan ve gerçekten de bu ibadetin kolaylaştırılması için de çok büyük emek sarfeden Suudi Arabistan'daki kardeşlerimize nasıl yardımcı olabileceğimizi yeniden ele alma zarureti hasıl olmuştur" şeklinde konuştu.

Davutoğlu: 18 hacıdan 4'üne ulaşıldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'nin New York kentine hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Mina'daki izdihama ilişkin, "İslam dünyası bugün büyük bir hüzün içerisindedir. Biraz önce Diyanet İşleri Başkanımızla tekrar konuştum. Daha önce zikredilen 18 ulaşılamayan hacımızdan 4'üne ulaşılmış. Şu anda ulaşılmak için çaba sarf edilen 14 hacımız var. İnşallah onlara da sağ salim ulaşmak imkanı hasıl olur" dedi.