Mehmetçik 1 yıl daha Lübnan'da

TBMM, Lübnan'da BM Geçici Görev Gücü bünyesindeki Türk askerinin görev süresini, 5 Eylül 2010 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasına karar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerinin görev süresi 4. kez uzatılıyor.

TBMM Genel Kurulunda, Lübnan'da BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerinin görev süresi, 5 Eylül 2010 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatıldı.

Tezkerenin görüşmelerinde CHP Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Onur Öymen, Lübnan'ın, 1948'den beri çok sayıda savaş ve çatışmalara muhatap olduğunu, bu süre içinde 19 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Öymen, yaşanan bu olaylar nedeniyle 1978 yılında bölgede BM Barış Gücü'nün oluşturulduğunu, ancak 2006 yılında Türkiye'nin burada görev almasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Öymen: Türk askeri en tehlikeli bölgede

Onur Öymen, 2006 yılında Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda hükümetin ilk tezkeresinin görüşmelerinde, söz konusu bölgedeki tehlikelere dikkati çektiklerini anımsattı. Bu tehlikelerin bölgede azalmadığını, aksine arttığını kaydeden Öymen, BM Barış Gücü'nün, oradaki saldırıları önleme konusunda başarılı olamadığını ifade etti.

Öymen, Türkiye'nin Lübnan'da 495 askerinin bulunduğunu, bu askerlerin üstün bir vazife anlayışı ile görevini sürdüğünü, ancak çatışmalarda en çok tehdide maruz kalan bölgede bulunduğunu söyledi.

Lübnan'daki asker sayısı Türkiye'den daha az olan ülkelerin BM Barış Gücü komutanlığı görevi üstlendiğine ancak Türkiye'ye bu görevin verilmediğine işaret eden Öymen, bu durumun irdelenmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin, ABD'nin isteği üzerine Lübnan'a asker gönderdiğini, ancak ABD'nin kendisinin buraya asker göndermediğini belirten Öymen, bunun yanında Ortadoğu ülkelerinden, Arap ülkelerinden de kimsenin asker vermediğini dile getirdi. Öymen ayrıca, Lübnan'nda "Ermeni soykırımı tasarısı"nın oy birliği ile kabul edildiğinin de unutulmaması gerektiğini söyledi. Onur Öymen, tezkereye olumsuz oy kullanacaklarını sözlerine ekledi.

Yakış: Türkiye, bölgedeki meselelere duyarsız kalamaz

AK Parti Grubu adına konuşan Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, Ortadoğu'nun, dünyanın en istikrarsız bölgelerinden biri olduğunu, Türkiye'nin, bu bölgedeki meselelere duyarsız kalamayacağını söyledi.

Türkiye'nin çok boyutlu bir dış politikasının olduğunu belirten  Yakış, "oyun kurucu" niteliğe sahip olmak için bu politikaya "ön alıcı' boyutların da eklendiğini ifade etti. Yakış, Türkiye'nin, bölgedeki ülkelerle karşılıklı ekonomik bağımlılıkları artırarak istikrar sağlamayı hedeflediğini dile getirdi.

Lübnan'ın Ortadoğu'da, taraf olmadığı bir çatışmanın içine sürüklendiğini, topraklarının savaş meydanı olarak kullanıldığını anlatan Yakış, bu ülkenin güvenliğini sağlamanın, bölge barışı açısında büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye'nin Lübnan'da ateşkesin sağlanması için etkin gayretler yürüttüğünün altını çizen Yakış, bu kapsamda Lübnan'a asker gönderildiğini ifade etti.

Bölgede sorumluluk bilinciyle hareket eden Türkiye'nin Lübnan'daki desteğini sürdürmek zorunda olduğunu belirten Yakış, "Hem BM Güvenlik Konseyi'nin üyesi olacaksınız hem bölgede önemli bir güce sahip olacaksınız hem de destek vermeyeceksiniz... Bu olmaz. Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesi doğru bir karardı" dedi.

Öymen'in, Türkiye'ye Lübnan'da BM Barış Gücü komutanlığı verilmediği yönündeki eleştirisini de yanıtlayan Yakış, Türkiye'nin Lübnan'a "gayri muharip birlik" gönderdiğini, bu nedenle doğrusunu yaparak komutanlık talebinde bulunmadığını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir