Melekler Büyük Kulüp'te toplanıyor

Melek Yatırımcı tebliği sonrası, 12 'Melek' profesyonel Büyük Kulüp'te biraraya gelecek. 8 şirket bu toplantıda yatırım çekmek için sunum yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

GÜNÜN HABERİ
Türkiye'de yeni girişimlerin, gerekli fon ve tecrübeye sahip işadamlarınca desteklenmesi için kurgulanan Melek Yatırımcı Ağı oluşumları hız kazandı. Son olarak, eski TEMSA CEO'su Mehmet Buldurgan'ın girişimi ile kurulan ağ, ilk toplantısını 26 Eylül'de Büyük Kulüp'te yapacak. Toplantıya, ağa dahil olan 12 melek yatırımcı katılacak. Ağı oluşturan profesyoneller Esas Holding Gıda Grubu Başkanı Babür Çelebi, Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı M.Ayhan Dayoğlu, Fiat Grubu Türkiye Ülke Başkanı Ali Pandır, Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, İK Grup İnsan Kaynaklari Danışmanlığı Ortağı Şemsettin Gelgen, Esas Holding Gıda Sektör Danışmanı İsmail Cem Akar, Yücel Boru Grubu Yönetim Kurulu Danışmanı Dursun Akbulut, Sedes Holding - Gratis Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kemal Gürleyik, Mobilcom eski yöneticisi Turhan Beriker ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Fındıkoğlu'ndan oluşuyor.

Mehmet Buldurgan, Melek Yatırımcı Ağı oluşturmak için en az 5 lisanslı melek yatırımcı gerektiğini ancak kendilerinin 12 melek yatırımcıya ulaştığını söyledi. Buldurgan, alanında çok üst düzey profesyonellerin oluşturduğu ağın, ekonomiye büyük katkısı olacağına inanıyor. "Hazine ile görüştüm, çalışmaları tamamladık. Ben; Ali Sabancı, Ümit Boyner, Murat Yalçıntaş gibi lisansını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın elinden alan ilk 8 kişiden biriyim" diyen Buldurgan, "Eko sistemin bir parçası haline geliyoruz. Melek Ağları Türkiye ekonomisinde büyük bir sinerji yaratacak" dedi. 
Ağdaki meleklerden biri olan Esas Holding Gıda Grubu Başkanı Babür Çelebi ise "Devlet bu yeni yönetmelikle bu işi bize outsource etmiş gibi oldu. Küçük işleri kontrol edip kredi vermekle uğraşacağına, bunu iş hayatını bilen profesyonellere yaptırıyor. Biz bakacağız, yatırımı hakeden şirketlere yatırım yapacağız. Bu yatırımdan para kazanırsak da bundan vergi alınmıyor. Bu, paranızı, Türkiye'nin geleceği olan, potansiyeli olan işlere yatırma projesi" dedi. Çelebi, lisans alan 55'inci melek yatırımcısı.
26 Eylül'de yapılacak ilk toplantıda 8 girişim, şirketlerine dair sunum yapacak ve meleklerin yatırımlarını cezbetmeye çalışacak. Sunum yapacak şirketler ağırlıklı olarak gıda, e-ticaret ve tarım ürünleri alanlarında faaliyet gösteriyor. 

Bu yıl 15 Şubat'ta yayımlanan yönetmelik, lisanslı melek yatırımcılara, hisse miktarının yüzde 100'üne kadar vergi indirimi getirdi. Bu vergi indirimi ile melek olmanın cazibesi arttı. Vergi indiriminden faydalanmak için şart olan lisans için başvurular 2013 sonuna kadar doğrudan Hazine Müsteşarlığı'na yapılıyor. 2014 başından itibaren ise melek olmak isteyenler müracaatlarını artık akreditasyon alacak ağlar vasıtasıyla yapacak. Yani her Melek Yatırımcı, 2014'ten itibaren mutlaka bir ağın üyesi olmak zorunda kalacak. Aynı melek birden çok ağda çalışabilecek. Melek'lerin vergi indirimi alacağı yatırımında alt limit 20 bin TL, üst limit ile 1 milyon TL olarak belirlenmiş. Halen Türkiye'de lisanslı 80 melek yatırımcı bulunuyor. 40 Melek adayı ise başvurusunu yaptı, lisansının onaylanmasını bekliyor. 

"Ortak arayan 2 bin şirkete melek bulacak"
Mehmet Buldurgan KOBİ'lere ortaklık ve işbirliği imkanları sunan internet portalı şirketortagim.com'un da 1 yıl gibi kısa bir zamanda 2 bin üyeye ulaştığını söyledi. Buldurgan, "Bizler Türkiye’nin ilk ve tek şirket evlilik portalı olarak şirketine ve projesine finansman arayanlara artık iki öneri sunuyoruz. Tamamen özel bir platform olan şirketortağım, şirketleri melek yatırımcılarla da buluşturuyor. Özel yeni yazılımımız ile mesajlaşma, sohbet, feed alanı gibi özelliklerle şirketlere yatırımcılarla sürekli kontakta olabilme şansı da tanıyoruz” dedi. 

Meleklere yatırımda çifte teşvik var...
Lisanslı melek yatırımcılara getirilen çok cazip vergi teşvikleri var. Teşvikler iki ana başlıkta belirlenmiş. Öncelikle lisanslı melek yatırımcının yaptığı yatırım, gelir vergisinden düşülebiliyor. Örneğin bir lisanslı melek yatırımcı bir şirkete 100 bin TL yatırım yaptı. Bu yatırımı o yılki gelir vergisi matrahından düşüyor. Eğer yatırım yaptığı şirket TÜBİTAK ve KOSGEB destekliyse tamamını, yani yüzde 100'ünü. Eğer değilse yüzde 75'ini, yani 75 bin TL vergi borcu siliniyor. Buna ek olarak ikinci bir teşvik daha var. Öyle ki yönetmelik kapsamındaki anonim şirketlere ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları şartıyla, melek yatırımcı hissesini sattığında karına dair verginin 75’ini düşüyor. Örneğin 100 bin TL yatırım yaptığı şirket 2 yılda değer kazandı ve melek yatırımcı hisselerini 2 yıl sonra 500 bin TL'ye sattı. Bu 400 bin lira kar için eğer yatırım yaptığı şirket TÜBİTAK veya KOSGEB tarafından son beş yıl içinde desteklenmiş bir şirketse hiç vergi vermiyor, böyle bir destek yoksa verginin yüzde 25'ini ödüyor. 

Bireysel Katılım Yatırımcısı olmak için 1 milyon lira servet şartı
Uluslararası literatürde Melek Yatırımcı olarak yerleşen kavram, 15 Şubat'ta çıkan yönetmelikte Bireysel Katılım Yatırımcısı olarak belirtilmiş. Yönetmeliğe göre melek yatırımcı lisansı alabilmenin iki ana kriteri var. Birincisi yüksek gelir veya servet. Buna göre müracaat anında sahip oldukları her türlü menkul ve gayrimenkul varlıklarından oluşan kişisel servetin toplam değeri 1.000.000 TL ve üzerinde olan yatırımcılar lisans alabiliyor. Ancak servet olmazsa olmaz değil. Lisans almadan önceki iki takvim yılı için, yıllık gayrisafi geliri ayrı ayrı 200.000 TL ve üzerinde olan yatırımcılar da melek olabiliyor. Bu, üst düzey profesyonellere de melek olma yolunu açıyor. İkinci kriter ise tecrübe. Bunun için belirtilen özelliklerdeki şirketlerde belirli süre en az genel müdür yardımcılığı ve eşdeğer pozisyonlarda çalışmış olmak gerekiyor. Vergi teşviğinden yararlanmak isteyen lisanslı melek yatırımcılar bir şirkete 20 bin TL ile 1 milyon TL arasında yatırım yapabiliyor.