Memur-Sen'den Polis-Sen'e tam destek

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, ''Türkiye demokratikleşecekse askerler de polisler de hakimler de savcılar da örgütlenebilmeli ve sendika kurabilmelidir'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye demokratikleşecekse asker, polis, hakim ve savcıların da sendika kurabilmesi gerektiğini belirterek, ''Polis-Sen'i kurmak isteyen arkadaşlarımıza randevu verdim, onlara sendika kurmanın yol haritasını önereceğim, rehberlik edeceğim'' dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Gündoğdu, bazı polislerin sendika kurmak üzere çalışmalar yürüttüğünü hatırlatarak ancak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelge yayımladığını ve sendika kuracak veya sendikaya üye olacak polisler hakkında disiplin soruşturması açılabileceğini bildirdiğini söyledi.

Gündoğdu, 8 saat çalışması gerekirken 18 saat çalıştırılıp dinlenme fırsatı verilmeden yeniden işe çağrılan polislerin olduğunu ve bu polislerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bir örgüte ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, ''Polisler sendikaya üye olamadıkları ve elleri-ayakları bağlı olduğu için ses çıkaramıyor. Bakanları da onlara bakmıyorsa ne yapacak bu polisler?'' dedi.

''Toplu görüşmeli de olsa sendika hakkının verilmesi gerek''

Polis-Sen'i kurmak isteyenlerin kendisinden randevu talep ettiğini dile getiren Gündoğdu, şunları kaydetti:

''Bu arkadaşlarımıza randevu verdim, onlara sendika kurmanın yol haritasını önereceğim, rehberlik edeceğim. Ayakta durmayana hiçbir rüzgar fayda sağlamaz ama ayakta dururlarsa onları itici güç olarak destekleyen rüzgar olmaya hazırız. Türkiye demokratikleşecekse askerler de polisler de hakimler de savcılar da örgütlenebilmeli ve sendika kurabilmelidir.''

Genelkurmay ve Emniyet'teki sivil memurların bile sendika hakkı bulunmadığını hatırlatan Gündoğdu, sivil memurların sendikalı olmasının hiç tartışılmaması gerektiğini söyledi. Gündoğdu, ''Kurulacak olan polis sendikasının grev hakkı, toplu sözleşme hakkı olmayabilir hatta toplu görüşmeli olabilir. Toplu görüşmeli de olsa askere, hakime, savcıya sendika hakkının verilmesi gerek'' diye konuştu.

''Sendikanın girdiği yere demokrasi girer''

 

[PAGE]

''Sendikanın girdiği yere demokrasi girer''

Gündoğdu, sendikanın olduğu yerde demokrasinin de olduğunu belirterek, ''Sendikanın olduğu yere, şeffaflık, sivil itaatsizlik, eleştiri kültürü ve birey olma hakkı girer. Emniyet Genel Müdürleri de Diyanet İşleri Başkanları da itaat eden kullardan zevk alabiliyor olabilir. Ama demokrasiyle yönetilen bir ülke istiyorsak, tam demokrasiye geçmemiz lazım, bütün kurum çalışanların özgür iradesiyle yönetiliyor hale gelmesi lazım'' ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çalışanların sendika kurarken çok yoğun mücadele verdiğini anlatan Gündoğdu, burada kurulan sendikanın iyi işler yaptığını dile getirdi. Gündoğdu, şunları kaydetti:

''Diyanetten sonra sendika kurulması gereken yerler Emniyet ve Genelkurmay Başkanlığı'dır. Bunların da sendikalaşmaya girmesi lazım. Sendika eninde sonunda Emniyet teşkilatına girecek. Bu bürokratlara tavsiyem, karşı koyan olmayın. En despot kararlar Diyanet, Emniyet ve Genelkurmay'da geçmişte alınıyordu. Diyanet'te biz sendikayı kurduk. Birileri belki rahatsız ama Diyanet çalışanları artık özgürce çalışabiliyor, kendi özlük haklarıyla ilgili sıkıntılarında özgürce bağırabiliyor, rapor hazırlayabiliyor ve daha kaliteli bir din eğitimi sunabiliyorlar.''