Memurun maaşı yüzde 2.25 eridi

Kamu-Sen'in hesabına göre memurun 2010 enflasyonu yüzde 7.4.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Kamu-Sen Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nce hazırlanan rapora göre, 2010 yılında yaşanan enflasyonun memurlara yansımasının yüzde 7,4 olarak gerçekleşti.

Türkiye Kamu-sen'den yapılan yazılı açıklamada, Merkez tarafından yapılan 2010 yılı enflasyonun memur maaşlarına yansımasına ilişkin rapor duyuruldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyonun ''vatandaşın mutfağına ve cebine yansıyan enflasyonla aynı olmadığının'' belirtildiği açıklamada, rapor hazırlanırken 2010 yılı için açıklanan enflasyonun üzerinden zamlanan ürünlerin, enflasyon oranında zamlanan ürünlerin ve enflasyon oranın altında zamlanan ürünlerle, fiyatı düşen ürünlerin tek tek tespit edildiği kaydedildi.

Ayrıca raporda, 2010 yılı için memur maaş artışının incelendiği, memur maaş endeksi ve memurların zorunlu harcamalarının ele alınarak ''gıda ve kira endeksinin'' hesaplandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Buna göre 2010 yılında memurların cebine yansıyan enflasyon yüzde 7,4 oldu. 12 aylık ortalamalara göre memur maaşlarındaki aylık artış yüzde 4,46 olarak hesaplandı. Gıda ve kira endeksi ise ortalama yüzde 6,71 arttı. Bu rakamlara göre 2010 yılında memur maaşları yüzde 2,25 oranında eridi.

Türkiye Kamu-Sen'in 'memur maaşlarına yapılacak artışlarda yoksulluk ve açlık sınırı baz alınsın' önerisinin kabul edilmemesi ve çalışanlar için farklı bir enflasyon hesabı yapılmaması nedeniyle maaşlarda hemen her yıl büyük bir erime yaşanmaktadır. Bununla birlikte yıl içinde ortaya çıkan farkın yıl sonunda verilmemesi maaşlardaki erimeyi daha da artırmaktadır. Bütün bu etkenlerde göz önünde bulundurulduğunda memurların 2010 yılındaki kaybı aylık ortalama 29,6 lira, yıllık ise 355,2 lira olmuştur.''

Bu konularda ilginizi çekebilir