Merkel: Biz terörden güçlüyüz
[email protected]
Tüm Dünya’nın ülkelerinin dikkatini üstünde toplayan bir G20 toplantısı daha sona erdi. Dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturan ülkelerden oluşan grup toplantısından, herkesi beklentisi ekonomik kararlar alınması şeklindeydi.
Bu beklentileri, Paris’te yaşanan terör olayı gölgeledi ve buluşmayı başka yönlere yönlendirdi.Öyle ki ,Antalya buluşmasının ana konusunu, uluslararası boyutta terör oluşturdu yaklaşımı bile yanlış olmayacak.
Gelecek yıl Çin Halk Cumhuriyeti’nde yapılması beklenen G20 toplantısının, ana konusunu nelerin oluşturacağını, şimdiden kestirmek güç, ama, Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan buluşma, artık hep Paris terörüyle birlikte anılacak. Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini elinde bulunduran G20 ülkeleri ve onların yöneticileri, bu buluşmaları bir çok konuyu yüz yüze görüşmek için birer fırsat olarak da değerlendirdiler. Fakat her bir buluşmadan, net bir sonuç beklemek ise aşırı iyimserlik oluyor. Buna en güzel örnek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, baş başa 20 dakika görüştüler. Görüşme sonunda, Putin’in sözcüsü Peskov, ’20 dakikada yığınla sorun hakkında, bir çözüm beklemek, aşırı iyimserlik olur ‘ diyerek, aslında olumlu bir adımın atılamamış olduğunu, diplomatik bir dille açıkladı. Bu ikili görüşmelerin çoğu aynı sonuçları verdi. Fakat, ne olursa olsun, bu adımları yani kısa bile olsa, olumlu kabul etmek gerekir.
Türkiye’nin yüz akıyla çıktığı bu dev organizasyonun, ülkemizin Dünya çapında tanınması ve ilgiyle izlenmesi de ikinci bir getiri oldu.
Fakat, genel beklenti terör ve terörle mücadele konusunda, ortak bir tavır alınabilmesiydi.Bunun alınabildiğini söylemek zor. Bunun en güzel örneğini de
yine Putin verdi. Putin beklenmedik bir çıkışla, 40 ülkenin IŞİD’e destek verdiğini ve bunların aralarında, Antalya’da bulunan G20 ülkelerinden bazılarının olduğunu da vurguladı.
Asıl ve ana konusu terör olmamasına rağmen, en önemli konular arasında başa çıkan terör konusunda, Alman Başbakanı Angela Merkel, ise çok farklı bir çıkışla dikkatleri çekti.Merkel, yaptığı açıklamalarda, terör ile birlikte mücadeleye davet çıkardı ve, ‘Biz terörden daha güçlüyüz’ yaklaşımında bulundu. Merkel’in bu çıkışı çok yerinde idi.Bu çağrıya, tüm liderlerin hepsinin katıldığını söylemekte mümkün, ancak, kapanışta, tek bir birlik bildirisinin, Dünya kamuoyuna duyurulmaması eksiklik. Teröre, herkes karşı, fakat tek eksiklik, toplu ve elbirliğiyle, tüm güçle uluslar arası mücadele…
Bu birliktelik sağlandığında, mücadelede başarılı olunabilecek. Dileriz, asla olmaz ama, ne yazık ki, konusu terör olan başka yazılar da yazılma zorunluluk olarak karşımıza çıkabilir.
Bir de, kimine göre terörist olanın, diğer ülkeye göre ‘özgürlük mücadelecisi’ olarak değerlendirilmesi, yani seninki terörist, ama benimki kahraman çifte standardından vazgeçilmeli. Teörle mücadelede, ilk ve ana şart bu olmalı… Bu konuda ilk adımlar atılmalı…