Merkel, güçlü sinyal göndermeye çağırdı

Almanya Başbakanı Merkel, G-20 ülkelerinden "ortak güçlü bir sinyal" göndermelerini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, zengin ve gelişmekte olan ülkeleri, piyasaların ve finans sektörünün düzenlenmesi konusunda "güçlü sinyal" göndermeye çağırdı.   

Merkel, yaptığı açıklamada, küresel finansal kriz çıktığından bu yana daha güçlü bir düzenlenmenin ajandalarında olduğunu belirtti. 

Gelecek ay Kanada'da bir araya gelecek G-20 ülkelerinden "ortak güçlü bir sinyal" göndermelerini isteyen Merkel, daha güçlü kurallar konusunda isteksiz davranan ülkelere de çağrıda bulundu. Merkel, sürecin ilerlemeyi gerektirdiğini belirterek, "Aksi halde, en azından Almanya'da, insanlar bizden umudu kesecek" diye konuştu.

Merkel, küresel krizin zirve yaptığı dönemlerde G-20 ülkelerinin ve gelişmekte olan ülkelerin, "her ürünün, her aktörün ve her finansal merkezin düzenlenmesi gerektiği" konusunda anlaştığını ve bu konuda söz verildiğini hatırlatarak, "Belli ölçüde kanıtları desteklememiz ve (bunu yaptık) dememiz gerekiyor. Bu nokta çok uzakta olmamalı" dedi.

Kanada, Avustralya ve Japonya krizde büyük bankalarının batmadığını ve bu nedenle yeni vergilerin külfetine katlanmak durumunda olmadıklarını tartışıyor.

Avrupa ve hatta ABD ise bankalara vergi konulması gerektiği fikrini destekliyor. Merkel, "Eğer bu üç ülke yine (biz bu durumdan etkilenmedik) derse, bu son derece engelleyici olacak ve sonuçta ilerleyemeyeceğiz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir