Merkel: Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemeyeceğiz

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı güncellemeyeceklerini açıkladı. Merkel ayrıca, "Türkiye ile ilişkilerde herhangi bir derinleşme söz konusu değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile yaşanan gerilimlere dikkat çekerek Gümrük Birliği anlaşmasını genişletmeyeceklerini söyledi.

Merkel bir YouTube mülakatı sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında devam eden müzakere sürecine ilişkin "Şu anda katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılmadığı bir durumdayız, mali yardımlar da minimum düzeye indirildi. Gümrük Birliği'nde bir genişleme gerçekleştirmeyeceğiz. Türkiye ile ilişkilerde herhangi bir derinleşme söz konusu değil" dedi.

Türkiye, AB ile arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının gıda/tarım, hizmetler, kamu alımları ve üçüncü ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmalarını kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyor. Anlaşmanın güncellenmesinin AB ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini iki katı olan 300 milyar dolara çıkarma potansiyeli bulunduğu belirtiliyor.

Gümrük Birliği güncelleme sürecinin başlayabilmesi için üye ülkelerden oluşan Avrupa Birliği Konseyi'nin komisyona yetki vermesi gerekiyor.

Almanya İncirlik'ten çekilmişti

Türkiye-Almanya ilişkilerinde 15 Temmuz darbe girişimine karıştığı iddia edilen ve Almanya'ya kaçan kişilerin iade edilmemesi ile yükselen tansiyon, Alman vatandaşı bir gazetecinin ve Büyükada'da insan hakları örgütlerinin toplantısına katılan bir Alman vatandaşının tutuklanmasıyla krize dönüşmüştü.

İki ülke arasındaki ilişkiler 16 Nisan halk oylaması öncesinde Türk bakanların Almanya'da toplantılar yapmasına izin verilmemesi nedeniyle de gerilmişti.

Bu süreçte Türkiye'nin İncirlik hava üssündeki Alman askerlerinin ziyaret edilmesi için Almanya'nın yaptığı taleplerin hepsini reddetmesi üzerine Almanya buradaki birliklerini Ürdün'e taşımıştı.