Merkel’in 'Gümrük' çıkışına yanıt

Almanya Başbakanı Merkel'in 'Gümrük Birliği' sözleriyle ilgili olarak Erdoğan, "Almanya, AB müktesebatına uymayan bir ülke konumuna düştü" derken, Başbakan Yıldırım, "Almanya tüm AB benden sorulur havasıyla racon kesiyor" yorumunu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Türkiye ile Gümrük Birliği'ni genişletmeyeceklerine" yönelik sözlerinin yankısı sürüyor.

Merkel'in 'Gümrük çıkışı' son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'a soruldu. Erdoğan, Almanya'nın AB müktesebatına uymayan bir ülke konumuna düştüğünü söylerken; Başbakan Yıldırım, "Almanya tüm AB benden sorulur havasıyla racon kesiyor" yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Baş sorumlusu Almanya'dır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye'nin tansiyon düşürme noktasında herhangi bir sorumluluğu yoktur. Eğer bu konuda sorumluluk aranıyorsa bunun baş sorumlusu Almanya'nın ta kendisidir. Almanya şu ana kadar kendi iç siyasi çekişmelerini sürekli olarak Türkiye ile ve diğer bazı AB ülkelerini de yanına almak suretiyle bu sürece taşımıştır. Almanya, AB müktesebatına uymayan bir ülke konumuna düşmüştür."

Başbakan Yıldırım: Almanya, racon kesiyor
Gümrük Birliği Almanya'nın AB adına tek başına karar vereceği bir konu değil. Bu birliğin ilkelerine uymaz. Dayatma anlamına gelir. Almanya tüm AB benden sorulur havasıyla racon kesiyor. Bu doğru değil. Birliğin kurumsal yapısına uymayan bir durum. Gümrük Birliği zaten tek taraflı bir anlaşma değildir. Türkiye bir an önce Gümrük Birliği'ni değiştirelim havasında da değil."

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Merkel'in bir yetkisinin olması lazım
Merkel'in Gümrük Birliği açıklaması için yetkisinin olması lazım. Gümrük Birliği revizyonu için 28 ülkenin imzası gerek, bir tek Almanya'nın değil. Bence böyle ortamlarda biraz susmak lazım. Alman dostlarımıza da onu tavsiye ediyorum. Bizim de böyle bir dönemi sakinlikler geçirmemiz gerekiyor.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise perşembe günü yaptığı değerlendirmede, Merkel'in sözlerini "talihsiz" olarak nitelemiş, "Bizim acelemiz yok. Ancak bu bir kazan kazan anlaşması. Bunun Türkiye'ye lütuf gibi gösterilmemesi lazım. Dünyanın korumacı ekonomi politikalarını konuştuğu bu dönemde, serbest ticareti güçlendirecek her türlü adım ekonomilerin ve barışın gelişmesine katkı sağlar" sözlerine yer vermişti.

Merkel: Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemeyeceğizMerkel: Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemeyeceğiz