Merkez'den 25 baz puan indirim daha

TCMB, politika faizi çeyrek puan indirerek, yüzde 6.50'den 6.25'e çekti. PPK, zorunlu karşılık oranlarında ilave bir artırım geleceğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, politika faizi olan bir haftalık repo faizini çeyrek puan indirerek, yüzde 6.50'den yüzde 6.25'e çekti. PPK, zorunlu karşılık oranlarında ilave bir artırım geleceğine işaret etti.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 1,50 düzeyinde, borç verme faiz oranı yüzde 9 seviyesinde sabit tuttu.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da yüzde 8 seviyesinde kaldı.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde sabit tutuldu.

Enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı yok

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada; son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan verilerin Ekim Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle büyük ölçüde uyumlu olduğu belirtildi. 

İç talepteki güçlü artışın desteğiyle iktisadi faaliyetin toparlanmaya devam etmekte olduğunu kaydeden TCMB, buna karşılık dış talebin zayıf seyri nedeniyle imalat sanayinde kapasite kullanımı kriz öncesi seviyelerin altında seyrettiğine işaret etti.

İstihdam koşullarındaki iyileşmenin sürmekle beraber işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde bulunduğuna vurgu yapan PPK, toplam talep koşullarının enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturmadığını ifade etti.

PPK, yıllık enflasyonun Ocak ayında belirgin bir düşüş göstereceğini, yılın ilk çeyreği boyunca 2011 yılı hedefi olan yüzde 5,5 düzeyinin altında seyrettikten sonra ikinci çeyrekten itibaren dalgalı bir seyir izleyerek yıl sonunda hedefle uyumlu gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu.

Zorunlu karşılık biraz daha artırılacak

Öte yandan Aralık ayında alınan tedbirlerin kredi arzı üzerindeki sıkılaştırıcı etkisi önümüzdeki günlerde gözlenmeye başlayacağını kaydeden TCMB, bir sonraki Kurul toplantısına kadar alınacak kredi genişlemesini sınırlayıcı yönde ilave tedbirlerin para politikasının hareket alanını genişleteceğini söyledi.

Bu doğrultuda kısa vadeli yükümlülükler için tesis edilecek zorunlu karşılık oranlarında ilave bir artırım gerekli görüldüğünün altı çizildi.

Merkez Bankası, geçen ay uygulamaya koyulan; politika faizinin sınırlı düzeyde düşürülmesi, buna karşılık zorunlu karşılık oranlarının artırılması seklindeki politika bileşiminin, içinde bulunduğumuz konjonktürde finansal istikrarı ve fiyat istikrarını birlikte gözetebilmek açısından en uygun seçenek olarak ortaya çıktığını ifade etti.

Bu doğrultuda Kurul'un yeni politika çerçevesinde alınan ve alınması öngörülen tedbirlerin net etkisinin sıkılaştırıcı yönde olacağını vurgulandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir