Mersin Büyükşehir’den ‘temiz deniz’ için çevre atağı

Turizmde hedef büyüten Mersin’de büyükşehir belediyesi 2015 yılı sonuna kadar tüm sahil şeridini temizleyecek. Belediye 1,4 kilometrelik deniz deşarjı projesinin yanısıra 30 kilometrelik içme suyu hattını da iyileştirmeyi planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Mersin Büyükşehir Belediyesi kent turizmini canlandırmak adına çevreye yatırımlarını sürdürüyor. Erdemli Su Temin Sistemi’nin Rehabilitasyon ve Deniz Deşarj Projesi’ni başlatan belediyenin hedefinde 2015 yılı sonuna kadar sahilleri güvenli hale getirip halkın ve gelen turistlerin rahatlıkla denize girmesini sağlamak var. “Çevreye yatırım yapmadan yerin üzerine yapacağımız her yatırım bana göre boş yatırımdır” diyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, gerçekleştirecekleri AB destekli proje tamamlandığında hem Erdemli’ye verilen içme suyunun kalitesinin artacağını hem de Akdeniz’deki kirliliğin azalacağını söyledi. 

Yeni çıkan Büyükşehir Yasası ile birlikte, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 15 bin 800 kilometrekarelik bir alanda çevre mücadelesi yapacağını belirten Başkan Kocamaz, “Çevre mücadelesi içerisinde, kapanan beldeler, mahalle statüsüne dönen köyler ve halâ arıtma tesisi, altyapısı olmayan ilçelerimiz var. MESKİ yönetimi olarak, başta sahillerimiz olmak üzere, Mersin genelinde çevreyle ilgili yatırımlarımızı başlattık. Hedefimiz, 2015 yılı sonuna kadar sahillerimizi güvenli hale getirmek, insanların rahat denize girmesini sağlamaktır. Nüfusu yoğun yerlerden başlayarak çevreyle ilgi çalışmalarınızı sürdüreceğiz” dedi. 

Daha önce başlatılan Erdemli Atıksu Arıtma Tesisleri’nin hayata geçirildiğini kaydeden Kocamaz, “Erdemli Su Temin Sisteminin Rehabilitasyonu ve Deniz Deşarjı Projesi tamamlandığında ise 130 bin kişiye hizmet verecek. Bu ay içinde başlayacak projenin bize 2017 yılı başlarında teslim edilmesi planlanıyor. 6 milyon 613 bin 892 euro tutarında yatırım yapılan projenin yüzde 82’sinde AB hibe fonları kullanılacak. Geriye kalan bölüm ise ulusal kaynaklardan karşılanacak. Proje kapsamında 30 kilometrelik içme suyu hattının iyileştirilmesi işinin yanı sıra, 1,4 kilometrelik deniz deşarjı yapım işi yapılacak” diye konuştu. 

Daha önce başlatılan ve Erdemli Atıksu Arıtma Tesisleri’nin hayata geçirildiği bu projede geri kalan eksikliklerin tamamlanacağını kaydeden Kocamaz, “Sahillerimizde, özellikle Erdemli bölgesinde insanların rahatça denize girmeleri sağlanacak. 2000’li yıllarda köylerde ve yeni oluşan mahallerde halâ su sorunu yaşanıyor. AB Yatırımlar Dairesi ve AB yetkililerinin destekleriyle, Erdemli bölgesinde bu problemleri çözeceğiz” dedi. Mezitli Arıtma Tesisi ihalesinin gerçekleştirildiğinin bilgisini de veren Kocamaz, ihale sonucunda Erdemli’deki çevre kirliliğinin ortadan kaldırılmış olacağını belirtti.

“Kıyı yağmacılığı ortadan kalkacak, turizm canlanacak”

Mersin sahilleri ile ilgili Mili Emlak’a yaptıkları başvuru çerçevesinde yakın bir tarihte bu bölgenin Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edileceğini kaydeden Kocamaz, “Böylece kıyı yağmacılığı ortadan kalkacak, o bölgelerde kimse istediği yerde gecekondu, baraka oluşturamayacak. Planlı, programlı bir şekilde turizme yönelik olmak kaydıyla, yerli ve yabancılara bu bölgeler hizmet verecek. Bugüne kadar Mersin belki turizmden yeterli payı almadı ama bundan sonra belirli bir koordinasyon çerçevesinde, bütün ilçe belediyelerimizle koordineli olarak çalışacağız ve bu bölgeyi turizm konusunda da yeniden ayağa kaldıracağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir