Mersin, girişimci ruha sahip bir kent

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kasım TANRIÖVER / Mersin Genç İşadamları Derneği Başkanı

Mersin'den söz edilirken vurguyu öncelikle şehrimizin stratejik konumuna yapmak gerektiğine inanıyorum. Avrupa ile Ortadoğu arasında bir bağlantı noktası, Orta, Güney ve Doğu Anadolu'nun dış ticaret kapısı, tarihsel, kültürel ve iklim yapısı ile gelişmeye çok elverişli bir kent Mersin. Düşünün ki 1886'da kurulan bir ticaret ve sanayi odasını barındırıyor. Bu demektir ki 120 yıllık bir girişimci sınıf birikimine sahip bir kent.

1970'lerin önemli sanayi ve ticaret merkezi olarak bilinen Mersin, 2000'li yıllardan sonra kendine yeni bir gelecek kurmaya çalışıyor. Şehrimizin şu an için en önemli sorunu istihdam. Son senelerde yapılan hamlelerle bu konuda da gelişme sağlanacağı kesin.

Şehrimiz turizm bakımından çok önemli bir potansiyel taşıyor. Şimdiye kadar yeterince işlenmeyen, hatta 108 kilometresi doğal plajlardan oluşan 320 kilometrelik sahil şeridine sahip olan ilimizin gelecekte büyük bir turizm merkezi olacağı açıktır. İlimiz; yılda 300 gün güneşi, sahil bandı, arkeolojik değerleri ve tabii güzellikleri, kara, deniz, hava ulaşımı ve Ortadoğu ülkelerine açılmasıyla turizm sektöründe diğer bölgelerimizden daha avantajlı ve önemli bir konuma sahip olacaktır.

Mersin Serbest Bölgesi de il ticaret hayatının en önemli unsurlarından biri. 1987 yılında açılışı yapılan Mersin Serbest Bölgesi, aynı zamanda Türkiye'nin ilk serbest bölgesi sıfatını taşıyor. Son beş yılda yarattığı ortalama 1,5 milyar dolarlık ticaret hacmiyle diğer serbest bölgeler arasında üçüncü sırada yer alan Mersin Serbest Bölgesi şehrimizin en önemli çekim merkezlerinden biridir.

Şehrimizin bir başka çekim merkezi ise Mersin Limanı'dır. Türkiye'nin en büyük limanı, Avrupa'nın en büyük limanından biri. Limanımız sayesinde şehrimizde ayrıca kara taşımacılığında çok önemli ilerleme sağlanmıştır. Mersin Limanı'nın özelleştirilmesi ile şehrimiz adeta Ankara'nın doğusundaki ilerimizin dışa açılan kapısı haline gelmiştir. Organize sanayi bölgemizde konumu itibari ile hızlı bir büyümeye girmiş ve 2. bölgenin de tümü sanayicilerimize tahsis edilmiştir. Sahip olduğu bu değerlerle Mersin, önemli bir ekonomik güce sahiptir.