Meslek yüksekokullarında 'yabancı dille' öğretim

Yeni yönetmelikle, yabancı dille öğretim yapacak lisans veya lisansüstü programlara, ön lisans programları da dahil edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Yükseköğretim kurumlarında lisans veya lisansüstü programların yanı sıra bazı ön lisans programlarında da dersler, senato kararı ve Yükseköğretim Genel Kurulunun onayı alınarak, sadece belirli bir yabancı dille veya Türkçe ve belirli bir yabancı dille karma olarak verilebilecek.

YÖK Başkanlığınca hazırlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, 4 Aralık 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin bazı maddelerinde değişiklik ve eklemeler yapıldı.

Yeni yönetmelikle, yabancı dille öğretim yapacak lisans veya lisansüstü programlara, ön lisans programları da dahil edildi. Bu çerçevede, yükseköğretim kurumlarında lisans veya lisansüstü programların yanı sıra bazı ön lisans programlarında da dersler, senato kararı ve Yükseköğretim Genel Kurulunun onayı alınarak, sadece belirli bir yabancı dille veya Türkçe ve belirli bir yabancı dille karma olarak verilebilecek.

Derslerin Türkçe ve belirli bir yabancı dille karma olarak verildiği programlarda zorunlu ve seçmeli derslere ilişkin kredi saatlerinin asgari yüzde 30'luk kısmının bu yabancı dille verilmesi şart olacak.

Yabancı dille verilen derslerin bu dile hakim olan öğretim elemanları tarafından ve bu dille verilmesi sağlanacak. Bu programlarda ancak şu şartlardan birini taşıyan öğretim elemanları yabancı dille ders verebilecek:

"- Türkçe dışındaki öğretim dilinin, öğretim elemanının ana dili olması.

- Öğretim elemanının lisans veya doktora öğrenimini bu dilin anadili olarak konuşulduğu ülkede ya da Türkiye'deki bir üniversitede derslerin sadece bu dille verildiği bir programda tamamlamış olması.

- Geçerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarında 100 tam puan üzerinden asgari 80 puanla başarılı olması."

Yabancı dil kapsamına giren programlara yer veren fakülte, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokullarının bağlı bulunduğu üniversitelerde yabancı dil hazırlık sınıfı açılacak. Hazırlık sınıfı, rektörler arasında imzalanan ve Yükseköğretim Genel Kurulunun onayı ile kabul edilen protokole istinaden, bir başka üniversitede de açılabilecek.