Mesleki eğitime iş dünyasından katkı
DENİZLİ'DEN / Güneş DOĞDU
OECD'nin raporunda işsiz üniversite mezunları incelendi ve Türkiye üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranında yüzde 12.5'la rekor kırdı. Ankara Ticaret Odası'nın raporuna göre ise ülkemizdeki üniversite mezunlarının yüzde 72'si işsiz.
Milyonlarca işsiz üniversite mezunumuz olmasına rağmen işverenlerimiz ise yıllardır kalifiye eleman bulamamaktan yakınıyor.
Ülke olarak nitelikli teknik elemana çok fazla ihtiyacımız var. Devamlı olarak artan işsizlik ve sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli eleman eksikliği birbiriyle çelişkili gibi görünse de özünde kaliteli mesleki eğitimin yokluğuna işaret ediyor. Neyse ki, iş dünyasının temsilcileri bu konuya geç de olsa el attı. Henüz sayıları çok olmasa da önemli projelere start verilmeye başlandı.
Cafer Sadık Abalıoğlu Holding katkılarıyla kurulan Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Eğitim ve Kültür Vakfı da sanayideki kalifiye işgücü sıkıntısını gidermek ve mesleki eğitimi özendirmek amacıyla iki projeyi başlatan örnek vakıflardan birisi. Bu projelerden biri ilk defa Denizli'de başlatılan 'Meslek Lisesi Kariyer Günleri' diğeri ise 'Nitelikli Teknisyen, Güçlü Türkiye' projesi.Vakfın yetkilileri; 2007 yılında Türkiye'de ilki yapılan ve her yıl tekrarlanan 'Meslek Lisesi Kariyer Günleri' projesinin amacını; sorunu tarif eden değil çözümün parçası olabilmek, mesleki-teknik eğitimin ülke ekonomisi açısından önemi konusunda farkındalık yaratmak, okul ile iş dünyası arasında işbirliğinin tohumlarını atmak ve gençleri meslek eğitimine özendirirken firmaların da meslek liseleri öğrencilerini tercih etmelerini sağmak olarak açıklıyor. 'Nitelikli Teknisyen, Güçlü Türkiye' projesi ile de çok sayıda başarılı gencin arasından bir eleme ile seçilen belirli sayıdaki meslek lisesi öğrencilerine gönüllü eğitmenlerle özel eğitimler verilerek kişisel gelişimlerin sağlanıp, hayata hazırlamasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söylüyorlar.
Geçtiğimiz günler Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Eğitim ve Kültür Vakfı ve Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile meslek liselerini tercih edilir kılma amacıyla düzenlenen "Meslek Lisesi! Neden, Niçin, Nasıl…?" sempozyumunda konuşan CSA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı M. Ali Abalıoğlu, gelişmiş zengin ülkelerin gençliğinin değişen ve gelişen dünyada güçlü ekonomileri sayesinde çok iyi hazırladıklarına vurgu yaparak "Diğer ülkeler çocuklarının eğitimlerini çok önemseyip gençlerini zımba gibi hazırlıyor. Dünyada bu gelişmeler yaşanırken ülke olarak bizler de çocuklarımızın gelişmiş ülkelerin arasında geri kalmamaları için eğitim sistemimizde köklü reformlar yapmalıyız. Biliyoruz ki gelecek bugünden zor olacaktır. Marifet ülkemiz için bu zorlukların yanı sıra oluşacak fırsatları değerlendirmektir. İlköğretimden sonra seçilen meslek, tahsil hayatının sonuna kadar seçilmiş olmalı ki, mesleğini seven, başarıyla yapan, fark yaratan bireylere sahip olalım" şeklinde konuştu.
Genç nüfusumuzu mesleki eğitimine teşvik ederek ülke ekonomimize kazandırmak için herkese görev düşüyor.