METEK'in projesine Ağrı'da yoğun ilgi

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin finanse ettiği METEK Projesi, Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısı'nı Ağrı'da yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

AĞRI - Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) Ağrı Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Büyük ilgi gösterilen toplantıya yaklaşık 200 kişi katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje, iki yıl sürecek ve 21 pilot ilde uygulanacak.

Toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, METEK Projesi yürütücüleri projeye ilişkin bilgi verirken, iş dünyasından temsilciler de, mesleki eğitimden beklentilerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Toplantıya Ağrı Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, Ağrı Vali Yardımcısı Rasim Belge, Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Grup Başkanı Şennur Çetin, Milli Eğitim Bakanlığı METEK Projesi Eş Koordinatörü Abdülkadir Yıldız, METEK Takım Lideri David Hardy, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, Ağrı İŞKUR İl Müdürü Samet Yıldız, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erat ile Yozgat'taki meslek liselerinin yöneticileri ve öğretmenleriyle, iş dünyasından temsilciler katıldı. Toplantının öğleden sonraki bölümünde de Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KARDER Başkanı Prof. Dr. Recep Varçın tarafından öğrenciler, veliler ve rehber öğretmenler için kariyer seçimi ile rehberliğine ilişkin uygulamalı bir çalışma gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ağrı Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, "Mesleki eğitimde başarılı olmak için işçi ve işveren temsilcileri, meslek kuruluşları, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere, mesleki eğitimin bütün aktörlerinin işbirliği içerisinde olması gerekmektedir" dedi ve ekledi "Başarının anahtarı işbirliğinin sürekli ve başarılı şekilde yapılmasıdır".

Fatih Başak, çocukların meslek seçiminde ve kariyer planlamalarında aile bireylerinin de bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı ve şunları dile getirdi:

"Çocuklarımızın meslek seçiminde kendi kararlarını verebilmelerinde onlara yardımcı olmalıyız. 'Sen bu mesleği seçmelisin' devri  kapanmıştır. Onun yerini 'Sen ne olmak istersin, sana nasıl yardımcı oluruz' demek için iş hayatının bütün aktörleri el ele vermeliyiz. Çocuklarımızın kendi kararlarını verebilecek ve sorumluluklarını üstlenecek şekilde yetiştirmeliyiz. Onların yerine düşünebildiğimiz değil, hepimiz için düşünebilecek ve çalışabilecek bireylerin yetiştirildiği bir çağdayız. Mesleki eğitimin kalitesi ve etkinliğinin artırılması için METEK Projesi bütün tarafları bir araya getirip, birleştirmek suretiyle önemli bir imkan sunmaktadır."

Ağrı Vali Yardımcısı Rasim Belge ise Ağrı iline ilişkin istatistik veriler sundu ve istihdam konusunda yaptıkları çalışmalardan örnekler aktardı. Belge önümüzdeki iki yıl boyunca Ağrı İli Mesleki Eğitim Eylem Planı'nı uygulayacaklarını da belirtti.

Daha sonra konuşan MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Grup Başkanı Şennur Çetin de konuşmasında; METEK Projesi'nin mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir ve sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirmeyi hedeflediğini vurguladı. Bu hedefe ulaşmada da eğitim ve iş dünyasının tüm unsurlarının ihtiyaçlarının dikkate alınacağını, bu kesimlerin görüşlerinin de kalite güvence sistemine yansıtılacağını belirtti. Çetin, proje kapsamında Ulusal Kalite Güvencesi Sistemi ve Merkezi'ni kurmak için bir Strateji Çalışma Grubu oluşturulduğunu, bu grubun kamu, meslek kuruluşları, işçi ve işveren organizasyonlarıyla bağlantılı olduğunu da aktardı. Şennur Çetin, kalitenin asıl çıktısının, mesleki eğitim alan mezunların istihdam edilme oranı ve çalışacakları işlerin niteliğiyle anlaşılacağının da altını çizdi. Kariyer rehberliğinin de bu anlamda çok önemli bir işlevi olduğunu vurguladı.

Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısı'nın öğleden sonra gerçekleştirilen bölümünde ise öğrenciler, veliler ve rehber öğretmenlerle Prof. Recep Varçın tarafından bir kariyer çalışması gerçekleştirildi.

METEK Projesi ve Hedefleri Neler?

Mesleki ve teknik eğitimin, eğitim sistemi içindeki payının artırılması çok uzun bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı'nın öncelikleri arasında yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu bağlamda, mesleki ve teknik eğitim kurumlarınca verilen eğitimin, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına daha duyarlı hale getirilmesi yönünde birçok projeyi hayata geçirdi ve çıktıları da uygulamaya koydu. METEK Projesi de, bu alanda yapılan çalışmaların bir devamı niteliğinde olup, mesleki teknik eğitim sisteminin kalitesini güçlendirmeyi ve bu yönde bir izleme sisteminin kurulmasını öngörüyor. Geliştirilecek sistemin pilot uygulaması önceden seçilmiş 21 ilde yapılacak, sonuçlar değerlendirilecek ve gerekli revizyonlardan sonra mesleki eğitimde ulusal kalite güvence sistemine son hali verilecek.

Hangi Faaliyetler Gerçekleştirilecek?

METEK Projesi kapsamında şu işler yapılacak:

Ulusal kalite güvencesi stratejisi ve eylem planı hazırlanacak.
Mesleki teknik eğitim okullarında uygulanmak üzere bir öz değerlendirme sistemi oluşturulacak.
Proje kapsamında belirlenmiş meslek alanlarında müfredat geliştirilecek.
Öğretmen ve yönetici eğitimleri gerçekleştirilecek.
Kariyer danışmanlığı alanında görev yapan öğretmenlere eğitim sağlanacak.
Mesleki eğitimdeki kalite değişimini genel kamuoyuna ve hedef kitlelere anlatmak, farkındalık oluşturmak için çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek.

Projenin 21 uygulama ili var
METEK Projesi kapsamında Diyarbakır, Sivas ve Trabzon'da bölge ofisleri açıldı. Projenin uygulanacağı 21 il ise şöyle:
Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Siirt, Trabzon, Van, Yozgat.
Projenin Ağrı'daki uygulama okulları ise şunlar:
Ağrı Nurettin Dolgun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Ağrı A. İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu.