Meteoroloji'den 6 uyarı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
ANKARA - Meteoroloji, iç ve batı bölgelerde güney ve güneybatıdan kuvvetli fırtına şeklinde esecek rüzgar nedeniyle yaşanabilecek deniz ve havayolu ulaşımında aksamalar, soba ve baca gazı zehirlenmeleri, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, hortum gibi olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini bildirdi. 
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Ege denizi üzerinden gelen yeni bir ılık ve yağışlı havanın etkisine giren Türkiye’nin iç ve batı bölgelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde yağışların görüleceği tahmin ediliyor. Yağışların bugün Ege, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik,İstanbul'un boğaz çevresi ve Anadolu yakası ile Balıkesir'in Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Havran ilçelerinde, akşam saatlerinden sonra Göller yöresi, Eskişehir, Çankırı, Ankara'nın kuzey ve batı ilçeleri, Batı Karadeniz, gece saatlerinden sonra Sinop, Çorum, Amasya ve Samsun'un batı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji, yerel kuvvetli yağışla birlikte ani sel, su baskını, dolu, yıldırım ve küçük çaplı hortum hadisesi ile toprağın suya doyduğu ve doluluk oranının yüksek olduğu havzalarda taşkın riskine karşı tedbirli olunması gerektiğini bildirdi. Hava sıcaklığının iç ve doğu bölgelerde 6 ila 12 derece artacağı tahmin ediliyor. 
Rüzgar, genellikle güneyli yönlerden kuvvetli, batı bölgeler ile zamanla iç kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden fırtına şeklinde esecek. 
 
Kuvvetli yağış uyarısı
Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların; bugün Ege, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik,İstanbul'un boğaz çevresi ve Anadolu yakası ile Balıkesir'in Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Havran ilçelerinde , akşam saatlerinden sonra Göller yöresi, Eskişehir, Çankırı, Ankara'nın kuzey ve batı ilçeleri, Batı Karadeniz, gece saatlerinden sonra Sinop, Çorum, Amasya ve Samsun'un batı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği bildirildi. 
 
Ani kar erimeleri ve heyelan uyarısı
Meteoroloji, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda hissedilir derecedeki sıcaklık artışı ile birlikte halen yüksek kar örtüsünün bulunduğu iç ve doğu kesimlerde ani kar erimeleri beklendiğinden, heyelan, ani sel, taşkın ve çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulundu. 
 
Kuvvetli lodos ve fırtına uyarısı
Rüzgar Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere iç ve batı bölgelerin tamamında güney ve güneybatı (Lodos)yönlerden fırtına (70-90 km/saat), zaman zaman hamle etkisiyle birlikte kuvvetli fırtına (100 -120 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara (Deniz ve havayolu ulaşımında aksamalar, soba ve baca gazı zehirlenmeleri, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, hortum vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olması gerektiği ifade edildi. 
 
Toz taşınım uyarısı
Bugün beklenen kuvvetli lodos fırtınası ve yer seviyesinin aşırı ısınmasıyla oluşacak termal rüzgarlar sonucu; Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Ankara, Kırıkkale ile Kahramanmaraş ve Malatya illeri başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu'nun güney ve batısı, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun batısı, İç Ege ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde toz taşınımının oluşturabileceği olumsuzluklara (düşük görüş mesafesi, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor. 
 
Bazı illerde hava durumu
[PAGE]
Bazı illerde hava durumu
İSTANBUL: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Boğaz çevresi ve Anadolu Yakasında kuvvetli olması bekleniyor.(20) 
ANKARA: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren sağanak yağışlı geçecek. Yağışların akşam saatlerinden sonra kuzey ve batı ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor.(25) 
İZMİR: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. Yağışların bugün kuzey kıyılarında yarın sabah saatinde il genelinde kuvvetli olması bekleniyor.(20) 
ADANA: Parçalı, zamanla çok bulutlu.(28) 
ANTALYA: Parçalı ve çok bulutlu, batısı ile öğle saatlerinden itibaren il geneli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.(19) 
SAMSUN: Parçalı zamanla çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışlar yarın (Cumartesi) sabah saatlerinde batı ilçelerinde kuvvetli olacak.(29) 
ERZURUM: Parçalı bulutlu.(9) 
VAN: Parçalı ve az bulutlu.(13) 
DİYARBAKIR: Parçalı bulutlu.(22) 
 
Bölgelerde hava durumu
MARMARA: Havanın parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışlar Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik,İstanbul'un boğaz çevresi ve Anadolu yakası ile Balıkesir'in Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Havran ilçelerinde kuvvetli olacak. Rüzgar ise; bölge genelinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli zamanla fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. 
EGE: Meteoroloji’den alınan bilgide, havanın parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışlar bölge genelinde kuvvetli olacak. Rüzgar ise; bölge genelinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli, zamanla fırtına şeklinde esecek. 
AKDENİZ: Hava parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Batı Akdeniz bölümünün sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların akşam saatlerinde Göller Yöresinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar iç ve batı kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli esecek. Doğu kesimler ile gece saatlerinden itibaren bölge genelinde toz taşınımı bekleniyor. 
İÇ ANADOLU: Meteorolojiye göre, parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Eskişehir ile akşam saatlerinden itibaren Ankara, Konya, Kırıkkale, Çankırı gece saatlerinden sonra Kırşehir, Nevşehir, Aksaray ve Yozgat çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların öğle saatlerinden sonra Eskişehir ile akşam saatlerinde Çankırı ve Ankara'nın kuzey ve batı ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar ise bölge genelinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli esecek. Bu akşam saatlerinden itibaren bölge genelinde toz taşınımı bekleniyor. 
BATI KARADENİZ: Hava parçalı ve çok bulutlu, batısı ile zamanla bölge genelinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden sonra Bolu, Düzce, Zonguldak ve Karabük çevrelerinde akşam saatlerinden sonra bölge genelinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar ise; güneyli yönlerden kuvvetli zamanla batısında fırtına şeklinde esecek. 
ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Meteoroloji’den alınan bilgide, hava parçalı zamanla batısı çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren Samsun, Çorum, Amasya çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yarın sabah saatlerinde Çorum ile Amasya ve Samsun'un batı ilçelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar ise; güneyli yönlerden kuvvetli eserken,bölgenin iç kesimlerinde toz taşınımının görülmesi bekleniyor. Hissedilir derecedeki sıcaklık artışı ile birlikte halen kar örtüsünün bulunduğu kesimlerde ani kar erimeleri beklendiğinden Meteoroloji; heyelan, ani sel, taşkın ve çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerektiğini bildirdi. 
DOĞU ANADOLU: Havanın parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin edilirken, Rüzgar güneyli yönlerden kuvvetli esecek. Bölgenin batı kesimlerinde toz taşınımı bekleniyor. Hissedilir derecedeki sıcaklık artışı ile birlikte halen kar örtüsünün bulunduğu kesimlerde ani kar erimeleri beklendiğinden Meteoroloji; heyelan, ani sel, taşkın ve çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerektiğine dair uyarıda bulundu. 
GÜNEYDOĞU ANADOLU: Havanın parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgar ise; güneyli yönlerden kuvvetli esecek. Bölgenin güney ve batısında toz taşınımı bekleniyor.