”Mevcut uydular talepleri karşılayamaz hale geldi”

Bakan Yıldırım, TÜRKSAT 4A ve 4B uydularının tedariki için çalışmalara başlandığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, mevcut uyduların yeni talepleri karşılamakta yetersiz hale geldiğini, TÜRKSAT 4A ve 4B uydularının tedariki için çalışmalara başlandığını bildirdi. Yıldırım, yerli haberleşme uydusunun 2015 yılının başında işletmeye alınmasının hedeflendiğini söyledi.

Yıldırım, Bakanlık bütçesini Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuşunda, sektörler itibariyle yapılanlar ve hedeflenenler konusunda da değerlendirmeler yaptı.

Yıldırım, Türkiye'nin ulaşımda olduğu gibi iletişimde de geçiş ülkesi olduğunu belirterek, evrensel hizmet uygulamasının eğitim ağırlıklı olarak devam ettiğini, eğitime destek için 2005'ten beri bütün okullara geniş bant internet, kablo erişimi olmayan okulların tamamına da uydu üzerinden internet erişimi sağlandığını, okullardaki internet kullanım ücretlerinin Evrensel Hizmet Fonundan karşılandığını anlattı.

Vatandaşların bilgiye erişmesini kolaylaştırmak amacıyla 850 adet kamu internet merkezi oluşturulduğunu, telefon altyapısı olmayan köylere uydu üzerinden telefon hizmeti götürüldüğünü ifade eden Yıldırım, akıllı ve bilgisayar teknoloji sınıfları kurulması çalışmalarının sürdürüleceğini kaydetti.

Yıldırım, posta işleme merkezlerinin modernleştirilmesi ve tebligatların elektronik ortamda yapılması çalışmalarının sürdüğünü, 170 adet PTT Matik'in (personelsiz gişe) hizmet vermeye başladığını, 2010 yılında 830 adedin daha açılacağını bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, PTT Bank yoluyla yurt genelinde hiçbir banka hizmetinin verilmediği bin 173 yerleşim merkezindeki vatandaşların bankacılık hizmetlerinden yararlanacağını anlattı.

Mevcut uyduların yeni talepleri karşılamakta yetersiz hale geldiğini, Türksat 4A  ve Türksat 4B uydularının tedariki için sürecin başladığını, 2012 yılının ilk yarısında işletmeye alınmasının hedeflendiğini belirten Yıldırım, "Uzay teknolojilerinde orta vadedeki hedefimiz özgün tasarımı devam eden yerli haberleşme uydusunun ülkemizde üretilmesi ve 2015 yılı başında işletmeye alınmasıdır" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, küresel krize rağmen havacılık sektörünün Türkiye'de büyümeye devam ettiğini, sektörde istihdam edilen insan sayısının 100 bini bulduğunu belirterek, havaalanı altyapı yenileme çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Çıkarılan yasayla yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçişinin teşvik edildiğini, bu uygulamanın meyvelerini vermeye başladığını anlatan Yıldırım, karayolu ulaştırmasının AB'ye uyumlu hale getirildiğini, ilerleme raporlarında "önemli gelişmelerin sağlandığına" yer verildiğini söyledi.

Bölünmüş yollar

Yıldırım, bu yıl içerisinde 3 bin 225 kilometre bölünmüş yolda çalışmaların sürdüğünü, 15 Ekim 2009 tarihi itibariyle 90 kilometre uzunluğunda otoyolla birlikte bin 666 kilometre bölünmüş yolun tamamlanacağını kaydetti. Böylece bölünmüş yol uzunluğunun 17 bin 24 kilometre olacağını belirten Yıldırım, hedeflerinin bu yıl sonunda 17 bin 58 kilometreyi aşıp, 2012 sonuna kadar 22 bin 500 kilometreye ulaşmak olduğunu anlattı.

Yıldırım, köprülerin depreme dayanıklı hale getirilmesi çalışmalarının devam ettiğini de söyledi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 1923-1950 yılları arasında 3 bin 764 kilometre, 1951-2002 yılları arasında 945 kilometre ve 2003'ten bugüne kadar 438 kilometre demiryolu yapıldığını belirterek, bin 854 kilometre demiryolunun yapımının da devam ettiğini ifade etti.

Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas hızlı tren projesinin yapım çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Yıldırım, Ankara-İstanbul hattının tamamlanmasıyla, iki şehir arasındaki seyahat süresinin 3 saate ineceğini belirtti.

Bakan Yıldırım, yine aynı dönem için haberleşme sektöründe 160 milyar dolar ciro, 65 milyon kişinin de bilgisayar okuryazarı olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, sinevizyon eşliğinde yaptığı sunum, 2 saat 10 dakika sürdü.