Mevlana diyarı Konya, 5 milyon turist hedefliyor
Konya Büyükşehir Belediye BaşkanıTahir Akyürek, Konya'yı dünyanın marka kenteleri arasına katmayı hedeflediklerini belirtti.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Özhan ERDEM
Kamil ESER
KONYA - Türkiye'nin tahıl ambarı Konya, sanayi sektörünün yanısıra turizmde de hızlı bir büyüme sürecine girdi. Mevlana Müzesi ve Şeb-i Arus törenleri nedeniyle her yıl yoğun turizm hareketliliği yaşayan kent, halen 2.5 milyon olan yıllık gelen turist sayısını 5 milyona çıkarmak istiyor. 4'e ulaşan üniversiteleri, yeni otel yatırımları ve metropollere ulaşımı kolaylaştıran hızlı tren hattı gibi avantajlara sahip olan Konya'da Bedesten Çarşısı, kent meydanı gibi tarihi bölgelerin restorasyonuna yoğunlaşan Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Müzesi çevresine yeni müzeler yapılması için de harekete geçti. Her gün 100 binden fazla kişinin kullandığı tramvay hattını iyileştirmeye yoğunlaşan belediye hafif metro projesinini de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile kentin projelerini konuştuk.
2012'de kentinizin çözüme kavuşan en önemli sorunu ne oldu?
Yatırımlarına sosyal belediyecilik anlayışıyla yön veren Konya Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda kentsel dönüşüm, turizm ve çevre düzenlemeleriyle de şehrin sosyo-ekonomik yönden daha gelişerek marka şehir olmasını amaçlıyor. Kentimizin turizm değerlerini hakettiği yere kavuşturmak için ciddi projeler gerçekleştirdik. Dünyanın en büyük restorasyon çalışmalarından olan Tarihi Bedesten Çarşısı düzenlemesi, Yeni Stadyum ve Olimpiyat Köyü, Bilim Merkezi, Tarih Kent Meydanı, Borsa Kavşağı, Mevlana Müzesi çevresinde yeni müzelerin yapılması gibi projesini yürüttüğümüz çok sayıda yatırım devam ediyor. Hükümetimizin ve yerel yönetimlerin yatırımları, yeni otellerin açılması, üniversite sayısının 4'e çıkması ve hızlı trenin de hizmete girmesiyle şehrimizi ziyaret edenlerin sayısının kısa süre sonra 5 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında tarihi kent merkezinin yenilenmesiyle ilgili yatırımlarımız devam ediyor. Bedesten, Kapı Camii, Aziziye Cami, Sultan Selim Camii civarı için, 3-4 yıllık bir çalışmadan sonra proje hazırladık. Anıtlar Kurulu sürecinin ardından bu projelerin ihalesini yaparak işe başladık. Şu anda Kapı Cami, Aziziye Cami ve Sultan Selim Cami ve Kent Meydanı'nda çalışmalar devam ediyor. Amacımız Kent Meydanı ve diğerlerini yıl sonuna kadar tamamlamak.
Ulaşım projeleri kapsamında ne gibi yenilikler yapıldı?
Kentin en önemli sorunlarından birisi olan ulaşım ve trafik konusundaki yatırımlara önem verdik.
Günde 100 bin ile 150 bin kişi şehiriçi ulaşımda tramvayları kullanıyor. Bu kadar yoğun kullanılan tramvay ve tramvay yolunda iyileştirme çalışmalarımız var. Yeni tramvay alımı ile ilgili ihaleye çıktık ve ihale süreci devam ediyor. Dünyadaki en son model, yüzde 100 alçak tabanlı, klimalı, en modern taşıtların ihalesi yapılmış oldu. Avrupa'daki en önemli raylı sistem ihalesini belediye olarak gerçekleştirdik. Bu yıl en modern tramvaylar yüzeyden yürümeye devam ederken; Konya hafif metrosunun da çalışması gelecek yıl yeraltından, tünelden yapılmaya başlanmış olacak. Bunlar kolay yatırımlar değil. Türkiye'de belediye eliyle tamamlanmış 'metro' pek yoktur. İnşallah Konya metrosunu Konya Büyükşehir olarak tamamlayıp hizmete açacağız.
GECEKONDUSU OLMAYAN TEK BÜYÜKŞEHİRİZ
GECEKONDUSU OLMAYAN TEK BÜYÜKŞEHİRİZ
Kentinizin çözülmesi gereken önemli sorunları nelerdir?
Kentsel dönüşüm ve toplu taşıma kentimizin en önemli problemlerinin başında geliyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla Konya'nın standardını yükselttik. Türkiye'nin en planlı yapılaşmış, gecekondusu olmayan tek büyükşehri Konya. İlimiz aynı zamanda yaygın kanalizasyon ve su ağına sahip olan bir büyükşehirdir. Konya'nın en önemli sorunlarından olan hava kirliliği konusunda son yıllarda başta valilik olmak üzere ilgili kurumlarla önemli projeleri hayata geçirdik. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz. Şehrimizde en önemli sorunlarda birisi de trafik sorunuydu. Bu problemi aşmak adına hizmete açtığımız 22 köprülü kavşak, hızlı tren geçitleri ile birlikte 33 yaya üst ve alt geçidi, yeni caddeler, yeni otoparklar, yeni otobüs güzergahları, raylı sistem yatırımları ile de trafik sorunumuzu çözdük. Trafikle aynı zamanda gelecek vizyonu açısından ilgileniyoruz.
Sanayi, ticaret ve turizm adına ne gibi projeler geliştirdiniz?
Bu alanlarda önemli projeler geliştirmeye gayret gösteriyoruz. Konya'da son yıllarda yaşanan değişimin ardından ziyaretçi sayısı 500 binlerden 2,5 milyonlara ulaştı. Başta Mevlana Kültür Vadisi projemiz olmak üzere şehir genelindeki tarihi eserlere sahip çıkılması büyük önem taşıyor. Dünyanın en büyük restorasyon çalışmalarından birisi de bizim başlattığımız Tarihi Bedesten Çarşısı düzenlemesidir. Öte yandan Mevlana Meydanı ve Tarih Kent Meydanı düzenlemeleri, Bilim Merkezi, Yeni Stadyum, Mevlana Türbesi çevresinde yeni müzelerin yapılması ve diğer restorasyon çalışmalarımız gibi çok sayıda yatırım gerçekleştiriliyor. Belediye olarak Konya'yı misyonuna uygun şekilde temsil etmek için yıllardır gayret gösteriyoruz. Şeb-i Arus törenlerini ve sema programlarını bir yıl boyunca usulüne uygun olarak izleyen misafir sayısı 2004 yılı öncesi 13 bini geçmiyordu. Artık bir yılda 200 bin misafirimiz, hem Şeb-i Arus törenlerine hem de her hafta Cumartesi günleri yapılan aslına uygun sema programlarına katılıyor. Hükümetimizin ve yerel yönetimlerin yaptığı yatırımlar, yeni otellerin açılması, üniversite sayısının 4'e çıkması ve hızlı trenin de hizmete girmesiyle 2.5 milyon olan Konya'yı ziyaret eden turist sayısının kısa süre sonra 5 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz
Hedefimiz Konya'yı markalaştırmak
Hedefimiz Konya'yı markalaştırmak
Konya'daki ihracatın büyüklüğünü göz önünde bulundurursak, şunu söyleyebiliriz: Birçok yönden Türkiye'ye model olan Konya, gücünü geçmişten alarak geleceğe dev adımlarla ilerliyor. Bu başarının sırrı; şehirdeki tüm kurum ve kuruluşların, tüm Konyalıların da maddi manevi desteği ile işbirliği içinde çalışmasıdır. Hedefimiz Konya'nın, kültürel, tarihi ve yerel değerlerini bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, hepsinin değerini bir arada yükselterek Konya'yı markalaştırmak. Dünyanın marka şehirlerinden biri olmak için gayret gösteriyoruz. Yerel yönetimler olarak şehre yatırım yapmak isteyen işadamlarına her türlü desteği veriyoruz. Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası ile işbirliği içinde önemli yatırımlar gerçekleştirdik. TÜBİTAK desteğiyle Türkiye'nin ilk Bilim Merkezi'nin Konya'ya kazandırılmasını da bu işbirliğine borçluyuz.
KOMEK'te 125 binden fazla kişiye kurs verildi
Belediye olarak 2004 yılında yeniden yapılandırdığımız Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) bugün 18 kurs merkezinde 138 branşta halkımıza hizmet vermeye devam ediyor. Bugüne kadar 125 binden fazla kişiye KOMEK'te kurs verildi. İhtiyaç çerçevesinde ve oluşan talepler doğrultusunda yeni kurslar ve kurs merkezlerini hizmete sunuyoruz. KOMEK, insanların sosyalleşmesini ve meslek edinmesini sağlayan Türkiye'nin en yaygın kurslarından biri konumuna geldi. Burada meslek öğrenen çok sayıda kursiyerimiz yeni bir iş sahibi oldu. Aldığı sertifika ile bir işyerinde çalışmaya başlayan, kendi işini kuran, evinde üreterek KOMEK'in satış merkezlerinde ürünlerini satan ve aile bütçesine katkı sağlayan yüzlerce insanımız bulunuyor. Bunların yanı sıra Selçuklu, Meram, Karatay ve Alavardı Hanımlar Lokalleri ve Gençlik Merkezi'nde de üyelere yönelik meslek edindirme kursları devam ediyor. Ayrıca İş-Kur ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz projelerle de çok sayıda ihtiyaç sahibine iş imkanı sunmaya gayret ediyoruz.