Mevlit Kandili coşkuyla idrak edildi

Hazreti Muhammed'in (S.A.V) dünyaya geldiği gün olarak kutlanan Mevlit Kandili dolayısıyla camileri dolduran vatandaşlar, kandili coşkuyla idrak etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başkentte Mevlit Kandili dolayısıyla Ahmet Hamdi Akseki, Hacı Bayram-ı Veli ve Kocatepe camilerinin de aralarında bulunduğu birçok camide mevlit okundu, dualar edildi.

Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde gerçekleştirilen programa katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Hazreti Muhammed'in veladetinin anlamına dair mesajlar verdi.

Hazreti Peygambere salat ve selam eden Görmez, Müslümanların Hazreti Muhammed'e karşı üç vazifesi olduğuna vurgu yaparak, "Kandillerde telefonlarımız kilitleniyor. Vatandaşlarımız bizlere kandili nasıl ihya edelim diye soru soruyorlar. Bu geceyi en güzel, O'na karşı üç vazifeyi idrak ederek yapabiliriz. O'nu anmak, anlamak ve yaşamak bizim en önemli üç vazifemizdir" ifadelerini kullandı.

Hazreti Peygamberi anmanın çeşitli yollarından birinin de O'na salat ve selam etmek olduğunu ve bunu Müslümanların layıkıyla yaptığını belirten Görmez, "Asıl bizden istenen O'nu anlamaktır. Elbette sadece siyer kitapları ve hadis kitaplarını okuyarak O'nu yeterince anlayamayız. Biz tarihte yaşamış, hayatı bitmiş bir kahramanın hayatını okur gibi Rasulün hayatını okuyamayız. O'nu anlamada iki hatamız var. Birincisi, O'nu sadece mucizelerle donatıp beşer üstü anlamaya, okumaya çalışmak. İkincisi ise sıradan bir beşer yerine koymaktır" diye konuştu.

Görmez konuşmasını, "Ülkemize, İslam coğrafyasına, bütün insanlığa yeniden merhamet, sevgi, şefkat ve adalet getirmesi dileğiyle Mevlid Kandiliniz tekrar mübarek olsun" mesajıyla noktaladı.

Kandil programı sonrasında camiden çıkanlara lokum, kandil simidi ve süt ikram edildi.

İstanbul

İstanbul'da Mevlit Kandili, coşkuyla idrak edildi.

Mevlit Kandili dolayısıyla Sultanahmet ve Eyüp Sultan camilerini dolduran vatandaşlar, Kuran-ı Kerim dinleyerek, dua etti.

Eyüp Sultan Camisi'nindeki programa katılan vatandaşlar da Eyüp Sultan Türbesi'nde dua etmek için uzun kuyruk oluşturdu. 

Mevlit programının ardından camilerde vatandaşlara lokum ve gül suyu ikram edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da kandil dolayısıyla Sultanahmet ve Eyüp Sultan'da vatandaşlara süt dağıttı.

Malatya

Malatya'da, Mevlit Kandili dolayısıyla camilerde program düzenlendi. Kentteki çoğu camide gerçekleştirilen kandil programlarına kadın ve çocuklar da ilgi gösterdi.

Şanlıurfa

Peygamberler Şehri olarak nitelendirilen Şanlıurfa'da vatandaşlar, akşam namazının ardından Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl Yerleşkesi'ne akın etti.

Vatandaşlar, yerleşkede bulunan kutsal yerleri ziyaret etti, buradaki camilerde namaz kılıp Kur'an-ı Kerim okudu.

Şırnak

Şırnak'ta Mevlit Kandili, terör olaylarının gölgesi altında idrak edildi. 

İl Müftülüğü'nce Yeni Mahalle'deki TOKİ Camii'nde düzenlenen programa, az sayıda kişi katılırken, terör olayları nedeniyle hava karardıktan sonra vatandaşların evlerinden çıkmamayı tercih etmesi dolayısıyla il genelindeki camilerin dolmadığı görüldü.

Diyarbakır

Diyarbakır'da terör olayları nedeniyle İslam dünyasınca "5. Haremi Şerif'i" olarak kabul edilen Ulu Camii'nde kandil programı gerçekleştirilemedi.

Mardin

Mardin İl Müftülüğünce Fuat Yağcı Camii'nde düzenlenen ve yoğun katılımın olduğu kandil programında 3 dilde mevlit ve ilahiler okundu.

 İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, başta Suriye ve Filistin olmak üzere tüm İslam alemindeki sıkıntıların sona ermesini isteyerek, İslam birliği, huzur ve barış için dua etti.

Batman

Batman'da İl Müftülüğü ve Birlik Vakfı tarafından kutlama programları düzenlendi.

Merkez Ulu Camii'de gerçekleştirilen ve yoğun katılımın olduğu programda Hz. Muhammed'in Sakal-ı Şerif'i vatandaşların ziyaretine açıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir