Meyve ve sebze üreticileri Antalya'da buluştu

Fresh Antalya 2010 Uluslararası Meyve Sebze, Lojistik ve Teknolojileri Fuarı Antalya Expo Center'de başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Uluslararası Meyve Sebze, Lojistik ve Teknolojileri Fuarı (ANFAŞ Fresh Antalya 2010) Antalya'da açıldı. 20 Martta sona erecek fuarda 31 ülkeden 136 firma stant açtı.

Fresh Antalya 2010 Uluslararası Meyve Sebze, Lojistik ve Teknolojileri Fuarı Antalya Expo Center'de başladı. Fuarın açılışında konuşan ANFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, bu yıl dördüncüsü yapılacak fuara 31 ülkeden 7 binin üzerinde sektör temsilcisinin katılmasının beklendiğini kaydetti. Yurt içi ve yurt dışından 136 firmanın stant açtığını belirten Seçer, ''Yurtiçi ve yurt dışı sözleşmelerinin yenileneceği, rekabet avantajlarının artırılacağı, tarım işletmelerinin kontrollü üretim ve markalaşmaya teşvik edileceği, ürün sonrası sektörün ihtiyacı olan işleme ve ambalaj teknolojilerinin ve sektör hizmetlerinin yer alacağı bu fuar, Türkiye sebze ve meyve ihracatı açasından büyük önem taşıyor. Antalya'nın ulaşım ve konaklama imkanlarıyla Akdeniz, Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Rusya ve Afrika coğrafyasında uluslararası tarım platformu oluşturulması hedefleniyor'' diye konuştu.

Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, Antalya'nın tarımın başkenti olduğunu belirterek, tarımda üretim ve ihracat konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını, yapılacak düzenlemelerle bu sıkıntıların aşılacağına inandığını kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli de Türkiye'de meyve sebze ihracatına yönelik yapılan, alanında tek ve ilk ihtisas fuarı Fresh Antalya Fuarı'nda üretici, ihracatçı, ithalatçı, komisyoncu, market zincirleri ve teknoloji firmaları bir araya geldiğini söyledi. Antalya'nın 4,5 milyar dolarlık bitkisel üretimi ile GSYİH sıralamasında birinci sırada olduğunu vurgulayan Şelli, ''Antalya'nın ihracatında tarım ürünlerinin payı yüzde 75'ler seviyesindedir'' dedi.

Antalya'nın 3,6 milyon ton ile Türkiye sebze üretiminin yüzde 13'ünü, ihracatın yüzde 30'unu karşıladığını anlatan Şelli, ''1,1 milyon ton meyve üretimi ile meyve üretimimizin yüzde 7'sini ve ihracatımızın da yüzde 7'sini karşılamaktadır'' diye konuştu.

Türkiye'de 2009 yılında toplamda 42,5 milyon ton yaş meyve sebze üretimi gerçekleştirildiğini vurgulayan Şelli, ''Tarım ürünleri ihracatımız içinde yaş meyve sebze ihracatı 2,4 milyon ton ile yüzde 15'lik paya sahip bulunmaktadır. İhracatımızda Rusya Federasyonu, Irak, Bulgaristan, Ukrayna, Romanya ve Almanya ilk sıralarda yer almaktadır. Toplam sebze ihracatının yüzde 47'si AB ülkelerine yapılmıştır'' ifadelerine yer verdi.

Şelli, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak tarıma verdikleri destek ile tarımsal üretim alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir