Michelin'den dünyanın en büyük lastiği

Michelin dünyanın en büyük lastiğini üretti. 11 metre çapında, 4 metre uzunluğunda, 5.5 ton ağırlığında olan XDR2'nin fiyatı 40 bin dolar. XDR2 için yapılan yatırım 1 milyon doların üzerinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Didem ERYAR ÜNLÜ 
 
Michelin'in 11 metre çapında, 4 metre uzunluğunda, 5.5 ton ağırlığındaki yeni lastikleri ile kendinizi Gulliver'in devler ülkesinde zannedebilirsiniz. 
 
Las Vegas'ta yeni ürünü XDR2'yi tanıtan Michelin, dünyanın en büyük lastiğine imza attı. 
Lastik ve çelikten oluşan bu devin her biri 40 bin dolardan satılıyor. 200 mühendisin yıllardır çalışmakta olduğu XDR2 tam bir teknoloji harikası olarak değerlendirilliyor. Michelin'in Yönetim Kurulu üyesi ve şirketin Ar-Ge Direktörü Terry Gettys, dev lastik hakkında Fransız Le Point'a şunları diyor: "XDR2 bir önceki modeline oranla 7 bin saat daha uzun ömürlü. Dolayısıyla müşterilerimiz bu lastiği bir yıldaha fazla kullanabilecekler."
 
Şirketin XXL Michelin modeli 2001 yılında piyasaya sürüldü ve Guiness Rekorlar Kitabı'nda yer aldı. O yıllarda sadece Michelin bu derece büyük boyutlarda lastik üretimi gerçekleştiriyordu. O günden sonra ise şirket zorlu bir rekabete maruz kalmaya başladı. Michelin bugün otomobil lastiğinde dünya liderliğini Japon Bridgestone ile paylaşıyor. Devler masasında Goodyear veya Titan gibi isimler de yer alıyor. 
Dev lastik üretiminde elde edilen kar, üretim için gerekli olan yatırıma paralel. Bu yüzden, tercih etmek için cesaret gerektiren bir alan. 
 
Büyük lastik pazarı yılda yüzde 7 büyüyor
Michelin'in sivil ve sanayi lastikleri Bölüm Başkanı Frederic-Patrice Vincent, yine Le Point'a yaptığı açıklamada, "2003-2008 yılları arasında madencilik sektörü yüzde 25 büyüme kaydetti.  2010-2016 yılları arasında maden ve enerji kaynaklarına yönelik talebin yüzde 50 oranında artması bekleniyor. Bu talep özellikle Çin ve Hindistan kaynaklı olacak" derken, Michelin'in lastik talebini karşılamakta zorlandığını ekliyor. Vincent şunları söylüyor: "Biz buna 'süper döngü' adını veriyoruz. Büyük lastiklerde büyüme oranları çok güçlü. Yüzde 7'lerde. Diğer tüm lastik kategorilerinde ise yıllık büyüme oranları yüzde 3 ila 4 arasında."
Michelin bu talep karşısında sivil lastik üretimini artırma kararı almış durumda. Şirketin bugün dünya çapında yedi fabrikansında sivil lastik üretimi gerçekleşiyor. İki fabrika XDR2 üretimi yapıyor. Farbikalardan birisi İspanya'da, diğer ise Güney Carolina'da.   
  
1.5 milyar dolar yatırım
 
Le Point ABD'deki fabrikada tam 2 bin kişinin çalıştığına yer veriyor. 600 kişi  sivil sanayi için çalşıyor.
Michelin Başkanı Jean-Dominique Senard, "Bu sektörde dünya genelinde büyük bir aktörüz. Dolayısıyla, herkes bizi izliyor ve sırlarımızı kıskanıyor" diyor. İlginç bir diğer konu ise, Michelin'in cirosunu ya da üretim kapasitesini açıklamaması. 
Şirket yöneticilerine göre gizlilik, Michelin'in DNA'sında var.
Dev lastikler farklı bir teknolojiye sahipler. Her biri için 200 farklı unsur; binlerce saat ve milyonlarca euro yatırım gerekiyor.
Sadece XDR2 için yapılan yatırım 1 milyon doların üzerinde. Tek bir lastiğin üretim döngüsü 48 saat sürebiliyor. Michelin bugünlerde Kuzey Amerika'daki üretim kapasitesini artırmayı planlıyor. Şirketten yapılan açıklamada ise, önümüzdeki beş yıl içinde sivil üretime 1.5 milyarın üzerine yatırım planlandığı ifade ediliyor. 
 
Üretmesi zor, yoketmesi imkansız
 
[PAGE]
 
Üretmesi zor, yoketmesi imkansız
Michelin çevre konularına da duyarlı olmayı ihmal etmiyor. Çünkü hiç bir üretici bu derece büyük bir lastiği "yeniden dönüştürme" yeteneğine sahip değil. Bu yüzden dolayı "üretmesi zor, yoketmesi imkansız" olan dev Michelin lastikleri, kullanım süreleri tamamlandıktan sonra, gömülüyorlar. Fakat hükümetlerin bu yöndeki baskısı gitgide artıyor. Vincent, geri dönüşüm konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların uygulama aşamasında olduğunu söylüyor. "Bu tekniği önerebilecek tek şirket biziz. Tekniği ilk olarak 2013 başında Güney Amerika'da bir madende deneyeceğiz" diyor Vincent.
 
 
Gulliver'in ülkesine hoş geldiniz
 
XDR2
 
Yükseklik 4 metre
Çap 11 metre
Ağırlık 5.5 ton
Fiyat 40 bin dolar
 
 
Başarının 3 sırrı
 
Michelin, 2012 Yılının ilk yarısında yüzde 6 büyüyerek cirosunu 10,7 milyar euroya çıkardı. 
170 ülkede faaliyet gösteren Michelin'in net satışları 2012 yılının ilk yarısında, 2011 yılı aynı dönemine oranla yüzde 6 artarak 10,7 milyar euroya ulaştı. Şirketin aynı dönemdeki net karı ise 915 milyon euro oldu. 
Michelin Başkanı Jean-Dominique Senard'a göre Michelin'de başarının nedeni üç temele dayanıyor: İnovasyon; rekabet gücü; uluslararası pazarlara odaklanmak.  
Senard, "Avrupa'nın yaşadığı sorunların ekonomik olduğu kadar siyasi nedenlerden de kaynaklandığını düşünüyorum. Biraz liderlik ve federalizm ile bu sorunlara çözüm üretilebilir. Vazgeçmemek gerekiyor" diyor.
1946 yılında radyal lastiği yaratarak, rakiplerine kıyasla avantaj sağlayan Michelin, bu tür bir mucize beklemek yerine, sürekli inovasyona inanıyor. Şirket sürekli inovasyon sayesinde ürünlerini, rakibi Bridgestone'a kıyasla yüzde 10 ila 15 oranında daha pahalıya satabiliyor. Şirket Ar-Ge yatırımlarına her sene 600 milyon euro ayırıyor.
Michelin'de başarıya giden yolda en önemli etkenlerden birisi 2006 yılında uygulanmaya başlayan Michelin Manufacturing Way (MMW).  "Toyota Üretim Sistemi"nin Michelin versiyonu olan "Michelin Üretim Modeli" Güvenlik, Makine, Kalite, Verimlilik ve Fiyat kapsamında günlük bir performans garanti eden dinamik ve görsel bir yönetim modeli. 
2009 yılında Michelin cirosunun yüzde 29'unu temsil eden yükselen pazarlar, 2011 yılında cironun yüzde 31'ini oluşturdu. Michelin'in bu alanda zorlanacağı temel konu, rakipleri Pirelli ve Bridgestone'un yükselen piyasalara daha erken girmiş olmaları.
 
Michelin vazgeçmeyecek!
 
Başkan Senard'ın şirket stratejisine, Avrupa'nın ekonomik durumuna yönelik yorumlarından bazı satır araları şöyle:
 
* Avrupa'da felaket bir durum söz konusu değil. ABD de çok zor zamanlardan geçti. Ben bugün Avrupa'nın yaşadığı sorunların ekonomik olduğu kadar siyasi nedenlerden de kaynaklandığını düşünüyorum. Biraz liderlik ve federalizm ile bu sorunlara çözüm üretilebilir. Vazgeçmemek gerekiyor. Michelin vazgeçmeyecek. 
* Bence krizden çıkmanın yolu büyüme veya sıkı para politikası arasında karar vermek değil, fakat Avrupa'nın nasıl yönetileceğine dair ortak bir moktada buluşmak. Avrupa'nın ekonomik zorlukları güven sorunundan kaynaklanıyor. Güven sorununun nedeni de iyi bir yönetim olmaması. Güvenin yeniden oluşturulması çok zor değil. Ben iyimserim ve bu krizi bir fırsat olarak görüyorum: Avrupa bu sayede farklı ülke kimliklerinin ötesine geçip, tek bir siyasi yönetime kavuşabilir. Bunun için çok bekledik. Siyaset herşeyden önce geliyor. Güçlü siyasi bağlar olmadan, ekonomik bağlar güçsüz olacaktır. Avrupa'da büyümeyi kamu harcamaları ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ekonomik düzelme sağlayamadan kamu finansmanı dengelerini altüst ediyoruz. 
 
Michelin Rehberi 103 yaşında
 
[PAGE]
 
Michelin Rehberi 103 yaşında
Fransız Michelin Lastikleri tarafından yayınlanan, dünyanın en iyi restoranlarını ödüllendirmek için verdiği yıldızlarla tanınan "Michelin Rehberi" bugün yeme-içme kültürü alanında referans niteliği taşıyor.
Günümüzde dünyanın en iyi restoranlarını belirlemek için kullandığı, yıldızlı derecelendirme sistemiyle tanınan Michelin Rehberi, bu yıl 103. yaşını kutluyor.Önceleri sürücülere ücretsiz olarak dağıtılan ve lastik değiştirmeden araç bakımına kadar birçok konuda yararlı bilgiler içeren 400 sayfalık kırmızı kapaklı bir kılavuz olan Michelin Red Guide, zamanla gelişerek yaklaşık 8 bin 500 işletmeye dair değerlendirmeler içeren ve 2 binden fazla sayfadan oluşan bir rehber haline geldi. Bugün dünyanın en prestijli otel ve restoranlarını seçen bir rehber niteliğindeki Michelin Red Guide gurmelere yönelik yeme-içme kültürü alanında referans olarak gösteriliyor. 
 
Michelin Rehberi,  Michelin'in hareket kabiliyetini, beğeniyi ve seyahat tecrübesini geliştirmeye adadığı yüzyıldan daha uzun bir zamana tanıklık ediyor. Michelin'in kurucuları André ve Edouard Michelin kardeşler, kendi isimlerini taşıyan ilk rehberi 1900 yılının Ağustos ayında Fransa'da düzenlenen Paris Fuarı sırasında yayınladıklarında, Fransa'da yollarda 3 binden daha az otomobil bulunuyordu. Karayolu hareketliliğin henüz gelişmediği o dönem şartlarında, seyahat etmek çoğunlukla gerçek bir macera anlamına geliyordu. Seyahatleri kolaylaştırmak ve karayolu hareketliliğini artırmak isteyen Michelin Kardeşler, motorlu taşıtlarla seyahat edenlere yönelik ufak bir rehber hazırlamayı kararlaştırdı. İlk kez basıldığında uzun yol şoförleri için tasarlanan Michelin Rehberi, Fransa'daki şoförlerin yolculukları boyunca konaklayabilecekleri otelleri, restoranları, umumi tuvaletleri, benzin istasyonlarını, otomobil tamircilerini kolayca bulabilmelerini amaçlıyordu. 
 
Restoranlara yıldız
Michelin Rehberi ilk kez 1926 yılında iyi yemek pişiren restoranları bir yıldızla ayırt etmeye başladı. İkinci ve üçüncü yıldız ise 1930'lu yılların başında eklendi. 1936 senesinde oluşturulan ve halen kullanılan yıldız tanımlarına göre bir yıldız "çok iyi", iki yıldız "seyahat güzergâhını değiştirmeye değer" ve üç yıldız ise "özel bir seyahati hak eden" restoran anlamına gelmektedir. Rehberlerde yaklaşık bin 800 restoran tek, iki veya üç yıldız ile ödüllendirildi. Michelin rehberinde bir veya daha fazla yıldız ile ödüllendirilmek o restoranın sadece bulunduğu ülkede değil, tüm dünyada en iyi restoranlar arasında yer aldığını gösteriyor. Günümüzde Michelin Rehberi'nin kapsamında, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya olmak üzere 22 ülke yer alıyor.  
Bu konularda ilginizi çekebilir