”Milletimiz tek bir millettir”

Cumhurbaşkanı Gül, 45. Ulusa1, 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerine katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu millet tek bir millettir. Alevisiyle Sünnisiyle Türküyle Kürdüyle hepimiz bir milletiz" diyerek, hepimizin bir millet olmaya devam edeceğini ve kimsenin bizleri ayırmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, 45. Ulusa1, 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerine katıldı. Gül, Türkiye topraklarının Hacı Bektaşı Veli gibi birçok büyüğe ev sahipliği yaptığını belirterek, ''Anadolu'yu öz vatanımız yapan, bütün milletimizi burada yoğuran Hacı Bektaşı Veliler, Yunus Emreler, Taptuk Emreler, Ahi Evranlar, bunların hepsi bizim büyüklerimizdir, önderlerimizdir, bizim değerlerimizi oluşturmuşlardır'' dedi. Bu isimlerin Anadolu insanının mayasını yoğururken hoşgörüyü, sevgi, adalet ve muhabbeti öğrettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, insanların birbirine saygı göstermesi ve anlamasının da bu isimler tarafından öğretildiğini ifade etti. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eşitlik, hoşgörü, dayanışma, kardeşlik... Bütün bunlar sınıfları, ırkları, farklı mezhepleri, farkları, dinleri aşarak hepimizi Anadolu kazanının içinde yoğurmuştur. Bu bakımdan bizlerin aramızda farklılıklar olması gayet tabiidir. 70 milyonluk bir ülkeyiz. İmparatorluk devamı olan bir ülkeyiz. Eski topraklarımızdan gelen vatandaşlarımız var. Dolayısıyla bu ülkenin her köşesi birbirinden zengindir, birbirinden farklı kültürleri vardır, farklı sosyolojik gerçeklerimiz vardır. Bunlar gayet tabiidir, normaldir. Bu farklılıklar asla ayrılık değil, bunların hepsi bizim zenginliklerimizdir.

Bu bakımdan bize büyüklerimizin öğrettiği, Hacı Bektaşı Velilerin öğrettiği şudur; hepimiz biriz, beraberiz, bir olacağız, birlik içinde olacağız, sadece kendimizi kucaklamayacağız, herkesi kucaklayacağız. Bu millet tek bir millettir, Alevisiyle Sünnisiyle Türküyle Kürdüyle hepimiz bir milletiz. Hepimiz bir millet olmaya devam edeceğiz ve kimse bizi birbirimizden ayıramayacak. Bunu burada özellikle söylüyorum."

"'İncinsen de incitme' sözü yol göstermeli"

Gül, Alevilerin "İncinsen de incitme" sözünü hatırlatarak bu sözün herkese yol göstermesi gerektiğini söyledi. "Tarihten bugüne ne yazık ki hepimizi incitecek bir takım yanlışlıklar olmuştur" diyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaman zaman kırılmışızdır, zaman zaman küsmüşüzdür, öfkelenmişizdir. Ama bütün bunları giderecek durumdayız. Çünkü bize yol gösterenler şunu söylemişlerdir: 'İncinsek de incitmeyeceğiz.' Bunları unutabileceğiz. Kendimizi başkasının yerine koyarak, onun düşüncelerini, onun haleti ruhiyesini en iyi şekilde anlayarak, buna göre davranabilme özelliğini gösterebilmemiz gerekir. Türkiye, Türk milleti bunu gösterebilecek durumdadır."

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün en zor şartlar altında cumhuriyeti kurduğu dönemde, Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunun işaretini verdiğini söyleyen Gül, bu devletin giderek daha da modernleşeceğini, demokratikleşeceğini belirtti. Devletin giderek insan hakları standartlarını daha da yükselteceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bütün standartlar bu şekilde yükselirken şikayetlere de bunların içerisinde çözüm bulunacağına olan inancını dile getirdi.

"Biz her bakımdan zengin bir ülkeyiz"

Avrupa Birliği ile bütünleşmenin bir anlamda bu süreci kısalttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

"Biz bu yol olmasa bile Cumhuriyeti kurarken modern bir ülke kurduk. Modern, çağdaş bir ülkenin nasıl olacağı da gayet açıktır. Demokratik olacaktır, özgürlükler olacaktır, insan hakları en gelişmiş demokrasilerdeki seviyeye ulaşacaktır, hukukun üstünlüğü kesin olacaktır, herkese eşit muamele edilecektir, Türkiye şeffaf olacaktır, herkes yeri geldiğinde hesap verebilecektir. Bütün bunları gerçekleştirdiğimizde şüphesiz ki ekonomimiz de silahlı kuvvetlerimiz de emniyet güçlerimiz de güçlü olacaktır. Milletimiz, devletimiz güçlü olacaktır ve hiç kimse öz yurdunda kendisini garip hissetmeyecektir. Bir kez daha söylüyorum. Biz her bakımdan zengin bir ülkeyiz."