Milletvekillerinin durumu ne olacak?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ergenekon davasında açıklanan kararların ardından, milletvekilleriyle ilgili sürecin nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor. Hüküm giyen Mustafa Balbay, Sinan Aygün ve Mehmet Haberal'ın vekillik durumunun Yargıtay aşamasının tamamlanmasıyla netleşmesi bekleniyor.

Yargıtay, CHP milletvekileri Sinan Aygün ve Mustafa Balbay'ın aldıkları cezaları onaylarsa, anamuhalefet, iki milletvekili kaybedecek.

CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın durumu ise farklı. Haberal, tahliye olduğu için artık yasama faaliyetlerine katılabilecek.

Meclis iç tüzüğü ve anayasaya göre milletvekilleri dokunulmazlık zırhıyla korunuyor. Ancak Aygün ve Balbay'ın ceza aldıkları maddeler, dokunulmazlık kapsamında değil. Bu yüzden Yargıtay, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay hakkında verilen cezaların yerinde olduğuna karar verirse Meclis'te sıkça uygulanan, "Ceza infazının dönem sonuna bırakılması" uygulaması devreye girmeyecek.

Yargıtay'ın onama kararı Meclis'e gönderilip karar Meclis Genel Kurulu'nda okunduğu anda milletvekilliği düşüyor. Ancak hukuki açıdan geçerli olanın Meclis pratiğinde uygulanmadığı örnekler de mevcut.

BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın cezası kesinleştiği ve karar Meclis'e gönderildiği halde Genel Kurul'da okunmadığı için Aktaş halen milletvekili.

CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın ise yasama faaliyetlerine katılabilmesi için bir an önce yemin etmesi gerekiyor.

Meclis kapalı olduğundan Haberal ya Meclis'in açıldığı ilk gün yemin edecek ya da CHP Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıracak. Bu noktada ana muhalefete muhalefetin desteği şart.

 

 

Kaynak: NTV