Milli Eğitim, sınavda 'online' sisteme geçiyor

Öğrenci Başarı Belirleme Sınavı, bu yıl ilk defa bilgisayar ortamında düzenlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uluslararası alanda yapılan PISA'nın bilgisayar tabanlı değerlendirmesinin ilk pilot uygulamasını bu yıl online olarak gerçekleştirecek. Ayrıca, bakanlık tarafından düzenli olarak yapılan Öğrenci Başarı Belirleme Sınavı da bu yıl ilk defa bilgisayar ortamında düzenlenecek.

OECD tarafından üçer yıllık aralarla yapılan ve 2012'de düzenlenecek olan PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı-Programme for International Student Assessment) için de hazırlıklar sürüyor.

Alınan bilgiye göre, Türkiye 2012'de ilk defa PISA'nın bilgisayar ortamında gerçekleştirilen değerlendirmelerinden birine katılacak.

Öğrencilerin problem çözme becerilerini değerlendirmek amacıyla yapılacak olan PISA 2012 Bilgisayar Tabanlı Değerlendirmesi'nin (BTD) pilot uygulaması, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi (EARGED) Başkanlığı ile okullardaki okul koordinatörleri ve test uygulayıcı yardımcılarının işbirliğiyle, interaktif ortamda ve projenin standartlarına uygun bilgisayarlar aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Pilot uygulama bu yıl, Mayıs ayının ilk haftasında Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Ordu, Samsun, Trabzon, Van ve Yozgat olmak üzere 24 ilde gerçekleştirilecek.

55 okulda, 1100 öğrenci üzerinde yapılacak değerlendirme için ilköğretim 7. sınıf veya daha üst sınıflara kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrenciler seçildi.

4 dakika sürecek

"Problem Çözme" alanında yapılacak 4 dakikalık değerlendirmeye her bir okuldan 20 öğrenci katılacak ve her bir okulda değerlendirme için 21 bilgisayar kullanılacak.

Değerlendirmenin uygulanması için okullarda bilgisayar donanımı sağlandı. Daha önceden çeviri, uyarlama ve doğrulama işlemleri tamamlanan sorular, uygulama yapılacak okullara taşıyıcı bellekler aracılığıyla iletilecek ve değerlendirme günü uygulama, okullardaki bilgisayarlara takılacak taşıyıcı bellekler aracılığıyla yapılacak.

Öğrenciler, bu taşıyıcı belleklerdeki özel bir program aracılığıyla sanal ortamda günlük hayattaki problem durumları ile karşılaşacaklar ve interaktif olarak problemleri çözmeye çalışacaklar. Öğrencilerin problemlere verdikleri cevaplar, değerlendirilmek üzere PISA Ulusal Merkezi'ne ulaştırılacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir