Milli gelirimiz 800 milyar doları aşacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin milli gelirinin bu yıl itibarıyla 800 milyar doları aşacağını bildirdi. 

Bilkent Otel'de düzenlenen İnovasyon ve Kalkınma Forumu'na katılan Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmasında kalkınmanın, ekonomiden daha geniş bir kavram olduğunu söyledi.  

Yılmaz, siyasi istikrarın ve hükümet politikalarının, kalkınmada çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu anlamda üst orta gelir grubunda olduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde kalkınmada "birinci lige" çıkmayı hedeflediğini hatırlatan Bakan Yılmaz, "Bilgiyi ve teknolojiyi üreten, bunu birtakım sosyal ve ekonomik süreçlere aktarabilen ülkeler gerçek anlamda kalkınmış ülkelerdir. Bunu yapmayanlar, sadece bilgiyi üretenler tam anlamıyla kalkınmış ülkeler değildir" değerlendirmesinde bulundu. 

"Milli gelirimiz bu yıl itibarıyla 800 milyar doları aşacak"

Yılmaz, özel sektörün olmadığı bir ortamda yenilikçiliği geliştirmenin mümkün olmadığını belirterek şöyle konuştu: 

"Ar-Ge harcamalarında kritik başarı faktörü olarak özel sektörün yaptığı Ar-Ge'yi görmemiz gerekiyor. Biz de Türkiye olarak bir taraftan Ar-Ge harcamalarımızı artırmak diğer taraftan da bu harcamalar içinde özel sektörün payını yükseltmek istiyoruz. Bu ikisini aynı anda yapmadığımız sürece yenilikçiliği de gerçek anlamda sağlamamız mümkün değil. 10 yıl önce Türkiye'nin toplam ekonomik büyüklüğü 230 milyar dolar civarındaydı. Ar-Ge harcamalarımızın milli gelirimize oranı ise yüzde 0,53'tü. Milli gelirimiz bu yıl itibarıyla 800 milyar doları aşacak. Ar-Ge harcamalarımız ise yüzde 0, 92'ye kadar yükselmiş durumda. Bu önemli bir gelişme." 

Türkiye'nin son 10 yılda Ar-Ge harcamalarını 7 kat artırdığını bildiren Yılmaz, 2023 vizyonu ile Türkiye'nin 2 trilyon dolarlık bir ekonomi, 500 milyar dolarlık ihracat ve 25 bin dolar kişi başı geliri hedeflediğini anımsattı.   

"2013 yılında 1,8 milyar lira ödenek ayırdık" 

Yılmaz, Türkiye'nin 2023 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 3 civarında yükseltmeyi öngördüğüne dikkati çekti. Bu süreçte Kalkınma Bakanlığı olarak araştırma alt yapılarına destek verdiklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti: 

"Üniversitelerde, kamu kurumlarında araştırma alt yapı merkezlerinin geliştirilmesini destekliyoruz. Bizim yatırımlarımıza yıllık olarak ayırdığımız ödenek, 2002 yılında sadece 114 milyon liraymış. Bunu 2013 yılında 1,8 milyar liraya çıkarmışız. Şu anda 108 tematik araştırma merkezimiz faaliyete geçmiş durumda ve devam eden 65 tematik araştırma merkezimiz var. Şimdi Meclise bir kanun taslağı gönderiyoruz. Bu alt yapıları nasıl daha etkili bir şekilde kullanırız? Bu getiriyi, daha da artırmak için yeni bir yönetim modeli oluşturuyoruz." 

İstihdamda 4 alana ilişkin özel teşvikler sağladıklarını bildiren Yılmaz, bunların kadın, genç, engelli vatandaşlar ve araştırmacılara yönelik olduğunu söyledi.  

[PAGE]

"Araştırmaları yeterince ticarileştiremiyoruz"

Bir basın mensubunun "Ar-Ge alt yapısının daha etkin şekilde kullanılması için hazırlanan kanun tasarısının detayları nelerdir" sorusu üzerine Bakan Yılmaz, Ar-Ge alt yapısına büyük yatırımlar yaptıklarını ve bunu yaygınlaştırdıklarını söyledi. 

Bütün üniversitelerde merkezi araştırma laboratuvarları kurduklarını ifade eden Yılmaz, "Merkezi bir araştırma laboratuvarıyla hem maliyetleri düşürüyoruz, hem de herkesin rahatça erişebileceği bir ortam sağlıyoruz. Ancak bunlardan tam anlamıyla istediğimiz katma değeri üretemiyoruz" dedi. 

Yılmaz, yeni bir yönetişim modeli geliştirdiklerini belirterek, bunun özel sektörün ve üniversitenin daha rahat bir şekilde iş birliği yapabilecekleri bir model olduğunu vurguladı. Araştırma merkezlerine şu anda sadece yatırım boyutuna destek verdiklerini belirten Yılmaz, tasarıyla araştırma merkezlerine yatırım dışında da sürekli destek vermenin mümkün olacağını kaydetti. Yılmaz, "Bütün dünyada araştırma alt yapıları bazen desteğe ihtiyaç duyarlar. Çünkü bunlar uzun vadeli getirileri olan yapılar. Bunların sürdürülebilirliği için desteklerinde belirli düzeyde devam etmesi gerekiyor. Buna imkan verecek bir takım düzenlemeler yapıyoruz. Bunu rastgele yapmayacağız. TÜBİTAK'la birlikte teknik ekip, bu araştırma alt yapılarımızı tek tek inceleyip akredite edecek, sınıflandıracak ve bu sınıflandırma bazında merkezlere uygun bir takım destekler vereceğiz" diye konuştu.  

Ar-Ge'nin araştırma boyutunda bazı gelişmeler kaydedildiğini belirten Yılmaz, geliştirme konusunda biraz daha çabaya ihtiyaç olduğu söyledi. Türkiye'nin artık eskisine göre daha fazla bilgi üreten ve araştırma yapan bir ülke olduğunu ancak bu araştırmaları yeterince ticarileştiremediğini ifade eden Yılmaz, "Burada yeni finansal mekanizmalar ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Girişim sermayesini destekleyici bir takım yapılar kurulduğu zaman biz hükümet olarak buna bazı destekler sunacağız" diye konuştu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir