Milli projeler seçim beyannamesine girdi

Milli botanik bahçesi de milli çizgi film endüstrisi de beyannameye girdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Partilerin açıkladıkları seçim beyannamelerinde yapılan ‘millilik’ vurgusu dikkat çekti. Siyasi partilerin beyannamelerinde enerjiden teknolojiye, savunmadan, ulaşıma kadar pek çok alanda milli projeden söz edilerek, bu projelerin hayata geçirileceği vaadinde bulunuldu. Özellikle MHP’nin seçim beyannamesinde farklı alanlarda çok sayıda milli projeye yer verildi.

AK Parti: Milli YHT faaliyete geçecek

AK Parti seçim beyannamesinde savunma ve ulaştırma sektörlerine dönük milli projelere vurgu yapılırken, bu projeler şöyle sıralandı: 
►Milli demiryolu sanayii geliştirilecek, hızlı tren dahil demir yolu araçlarını kendimiz imal edeceğiz. İhale hazırlıklarını sürdürdüğümüz projeyle ilk milli yüksek hızlı trenimizi faaliyete geçireceğiz. 
►Ülkemizin ilk Milli Botanik Bahçesini Ankara’da hizmete açacağız. 
►Milli bölgesel uçak yapımına başlayacağız. 
►Milli tanksavar, milli füze, milli torpido, milli tank ALTAY, yeni tip denizaltı, çıkarma gemisi, hastane gemisi, uçak ve helikopter projeleri sürmekte.

MHP: Milli çizgi film endüstrisi geliştirilecek

Projelerinde millilik vurgusunu en çok yapan parti MHP oldu. MHP’nin milli projeleri ise söyle: 
►Bilimsel ve teknolojik araştırmaların, yenilikler ve buna bağlı olarak verilecek patentler aracılığıyla üretime ve toplumsal faydaya dönüşmesini sağlamak amacıyla “Milli Yenilik Sistemi” kurulacak, bu çerçevede, teknolojik yenilikler ve teknolojik ürünleri yenilemek için gerekli olan Ar-Ge çalışmaları desteklenecek. 
►Millî enerji politikası oluşturulacak. Uzun vadeli enerji stratejisi çerçevesinde oluşturulacak milli enerji politikasında enerji hammaddelerinde dışa bağımlılık azaltılacak, enerji ithalatında kaynak ve kaynak ülke çeşitliliği sağlanacak, enerji arzı kesintisiz ve yeterli bir şekilde gerçekleştirilecek. 
►Millî petrol-gaz şirketleri oluşturulacak, arama ve üretime hız verilecek. Millî petrolgaz şirketleri aracılığıyla Orta Asya Türk cumhuriyetleri ve Libya, Cezayir, Irak gibi ülkelerde arama ve sondaj faaliyetleri gerçekleştirilecek. 
►Eğitim programlarına ilişkin milli yazılım üretimi sağlanacak. 
►Türk toplumunun her ferdinin, özellikle gençliğin beden ve ruh sağlığını geliştirmek için milli spor politikası uygulanacak. 
►Türk kültürü ve sanatının yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla “millî kültür endüstrisi” oluşturulacak. 
►Çocukların kişiliklerinin oluşumu ve kültürel değerlerin özümsenmesi açısından "milli çizgi film endüstrisi” geliştirilecek ve üretilecek filmlerin dış satımı yoluyla kültürümüz tanıtılacak. 
►Savunma sanayiinde bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla “milli yazılım” sistemi geliştirilecek ve uygulanacak.

CHP: Türkiye Tasarım Enstitüsü kurulacak

CHP şirketlerin katma değeri yüksek üretim aşamasına geçişi sağlamak için tasarım politikalarının yürütülmesi amacıyla Türkiye Tasarım Enstitüsü kurulacağını bildirdi. Diğer projeler şöyle: XBilişim reformu kapsamında yerli yazılım sektörü teşvik edilecek. 
►Ulusal istihdam stratejisi ile işsizlikle etkin mücadele edilecek. 
►Yeni bir demiryolu hamlesiyle ulusal lokomotif ve vagon endüstrisi geliştirilecek. 
►Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesi hazırlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir