‘Minecraft’a yasak getirmek, oyuna ilgiyi artırır'
Dünyada milyonlarca kişi tarafından oynanan Minecraft oyununun yasaklanması için Bakanlık hukuki girişim başlattı. Oyun geliştiricileri ise bunun oyuna olan ilgiyi artıracağını belirtti
BURAKHAN VAROL
İSTANBUL - Dünya genelinde 100 milyon kişi tarafından oynanan Minecraft oyunu, Aile Bakanlığı tarafından çocukları şiddete yönlendirdiği ve gelişimlerini olumsuz etkilediği gerekçesiyle sakıncalı bulundu. Bakanlık, oyunun yasaklanması için hukuki sürecin başlatılmasına karar verdi. Konuyla ilgili olarak internet sitelerinde açıklama yapan Dijital Oyun Geliştiricileri Derneği (DOGED) oyunun yasaklanması yerine yaşa göre derecelendirilmesini önerdi. Dünyaca ünlü FarmVille adlı oyunun geliştiricisi Zynga’nın şef animatörü Kaan Kayımoğlu ise yasakların oyuna olan ilgiyi artıracağı düşüncesinde. Geçen yıl sosyal medya sitesi Twitter’ın Türkiye’de erişime engellenmesinin ardından sitede atılan Türkçe tweet sayısı yüzde 30 artarak 5.2 milyondan 7.5 milyona yükselmişti.
Dijital oyun platformu Zynga’nın şef animatörü Kaan Kayımoğlu yasak hakkında, “Bütün dünyanın oynadığı ve beğendiği bir oyunu yasaklamak sadece o konuya ilgiyi uyandırır. Ben de birazdan Minecraft’ı indirip oynayacağım” dedi. Oyun sektörünün çok büyük olduğunu söyleyen Kayımoğlu, sadece bir ülkede yasaklanan bir oyunun, yapımcı şirketi çok büyük bir sekteye uğratmayacağına inanıyor. Kayımoğlu, “Ayrıca bir oyunla hiçbir şekilde iş yapmasalar dahi, başka bir oyun ile nasılsa ortaya çıkarlar. Amerika ve Japonya’dan çıkan oyunlar dünyanın hizmetine sunulur. Tek tük birkaç ülkenin yasaklaması satışlarını çok fazla etkilemez” dedi. Kayımoğlu, gelişen oyun sektörünün büyümesine devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Diğer ülkelerin aksine, Türkiye’de dijital oyunların derecelendirilmesi ve işaretlenmesi hakkında bir düzenlemenin mevcut olmadığına dikkat çeken Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve DOGED Hukuk Kurulu üyelerinden Dr. Mete Tevetoğlu, “Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TUDOF) tarafından geçmişte bazı çalışmalar yapıldı. Fakat daha sonra federasyon, bakanlık tarafından lağvedilince hazırlanan derecelendirme, işaretleme, oyuncu lisanslama, oyun turnuvalarının düzenlenmesi, oyunların özel bandrol uygulaması gibi tüm regülasyon çalışmaları ve taslakları sahipsiz kaldı ve uygulamaya konulamadı” açıklamasında bulundu.
Gerçek hayatta da hayvan yiyoruz
Oyunda çok fazla süre kalınması ile çocukları asosyalleştirdiği iddialarını yanıtlayan Tevetoğlu, tüm internet mecrası ve 24 saat yayın yapan TV kanalları için de aynı riskin geçerli olduğunu söyledi. Tevetoğlu, “Diğer karakterlerin veya bazı hayvan ögelerinin öldürülmesine dair açıklamalar da oyun yasaklama için geçer bir sebep oluşturmaktan uzak. Gerçek hayatta da insanlar hayatta kalmak için bazı hayvanları öldürüyor ve etlerini yiyor. Bu açıdan bakılınca oyun ile hayattaki durumun arasında bir fark yok” dedi.
İsveç’te zihinsel gelişim için zorunlu ders
İsveç’te çocukların zihinsel gelişimi adına zorunlu ders olarak okutulan Minecraft, dünyanın hiçbir ülkesinde yasaklanmadı. Bilgisayar oyunu Minecraft’ın kitabı, Türkiye’de 80 bin adet basılarak 7 ayda tükenmişti. Oyunu 2009 yılında 1 haftada geliştiren İsveçli Markus Persson, daha sonra oyunu 2.5 milyar dolara Microsoft’a sattı. Persson, bugün 70 milyon dolara satın aldığı California’daki malikanesinde yaşıyor.