Minsk Grubu, Yukarıkarabağ'da çözüm için destek sözü verdi

Ortak açıklamada, 'Helsinki Prensipleri'ni her iki tarafın tanıdığı hatırlatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

HUNTSVILLE - ABD, Rusya ve Fransa, Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda Ermenistan ve Azerbaycan'a destek sözü verdi.

Minsk Grubu eşbaşkanları ABD'nin Başkanı Barack Obama, Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Rusya'nın Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Kanada'daki G-8 zirvesinde yayımladıkları ortak açıklamada, tarafların bir çerçeve anlaşmasında mutabık kalmakla çok büyük bir adım attığını, artık ayrıntılar üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti.

Liderlerin açıklamasında, artık, Ermenistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarının bir sonraki adımı atmaları ve bir barış anlaşması hazırlanması için temel ilkeler üzerindeki çalışmaları tamamlamaları gerektiği belirtildi.

Ortak açıklamada, Yukarı Karabağ'ın çevresinde işgal edilen bölgelerin boşaltılması, Ermenistan'ı Yukarı Karabağ'a bağlayacak koridor açılması, yerlerinden olanların geri dönmesi ve bölgenin nihai statüsünün yasal olarak bağlayıcılığı olacak bir seçimle belirlenmesi gibi unsurları içeren "Helsinki Prensipleri"ni her iki tarafın tanıdığı da hatırlatıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir