Moldova ile stratejik ortaklık kurulacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Moldova'ya yönelik öncelikli hedefleri arasında stratejik ortaklık kurularak, ilişkilerin kalıcı bir zemine oturtulması olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİŞİNEV - Türkiye-Moldova Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 7. Dönem Protokolü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Moldova Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Valeriu Lazar tarafından imzalandı. 

Yazıcı, Moldova'nın başkenti Kişinev'de düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık boyutuna taşımak için karşılıklı siyasi iradenin mevcut olduğunu söyledi. 

Moldova'yı, Türkiye'nin bölgedeki önemli bir işbirliği ortağı olarak gördüklerini ifade eden Yazıcı, bu kapsamda iki ülke arasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerde artış yaşandığına dikkati çekti. 

Moldova'ya yönelik öncelikli hedefleri arasında stratejik ortaklık kurularak, ilişkilerin kalıcı bir zemine oturtulması olduğunu ifade eden Yazıcı, bu kapsamda Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) imzalanmasıyla birlikte ticaret hacminin artırılmasını da hedeflediklerini kaydetti. 

Amaçlarının bölgesel ilişkileri korumak ve geliştirmek olduğunu belirten Yazıcı, bu çerçevede Karadeniz havzasına ve özellikle Moldova'ya ilgilerinin artarak devam ettiğini vurguladı. Yazıcı, "Bu çerçevede, beraber atacağımız adımlar sayesinde Türkiye-Moldova ilişkilerinin kısa vadede güç kazanacağını düşünüyorum" dedi. 

Dış ticaret hacminde hedef 1 trilyon doların üzerine çıkarmak

Yazıcı, sıkı mali disiplin ve tutarlı ekonomi politikalarıyla Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme, kişi başına düşen geliri 25 bin doların ve dış ticaret hacmini de 1 trilyon doların üzerine çıkarma hedefi olduğunu ifade etti. 

Türkiye ekonomisinin bu ivmeyi kazanmasında dış ticaretin önemli bir rol oynadığını belirten Yazıcı, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında, dış ticaret hacmi en hızlı artan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Türkiye ile Moldova arasındaki dış ticaret hacminin de giderek arttığına dikkati çeken Yazıcı, şöyle konuştu: 

Moldova'nın ithalatında sekizinci, ihracatında dördüncü

"Bundan on yıl önce, 2002 yılında 44 milyon dolar olan dış ticaret hacmimizin 2013 yılında 537 milyon dolara yükseldiğini görüyoruz. 2002 yılında 40 milyon dolar olan Moldova'ya ihracatımız ise 2013 sonunda 276 milyon dolara yükseldi. Bugün Türkiye, Moldova'nın ithalatında sekizinci, ihracatında ise dördüncü ülkedir. Aramızdaki ticaretin her iki ülkenin ekonomik potansiyellerini yansıtmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle, Başbakanlarımızın koydukları 1 milyar dolar hedefine ulaşmak için daha çok çaba göstermeliyiz" 

Serbest Ticaret Anlaşması en kısa sürede imzalanmalı

Yazıcı, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere yeni bir boyut kazandırmak ve işbirliğini artırmak amacıyla, müzakereleri geçen yıl tamamlanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın en kısa sürede imzalanması gerektiğini ifade etti. 

Serbest Ticaret Anlaşması ile ticari ilişkilerin yanı sıra karşılıklı yatırımların da artacağına işaret eden Yazıcı, "Bugün Moldova'da faaliyet gösteren 100'den fazla Türk firmasının toplam yatırım değeri yaklaşık olarak 350 milyon dolardır. Her geçen gün, firmalarımız ülkenizde daha fazla yatırım yapmak için yeni fırsatlar kollamaktadır. Firmalarımızı ülkenizde daha fazla yatırım yapmak için cesaretlendirdiğimizi de ifade etmek istiyorum" dedi. 

Müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörleri henüz keşfedilmemiş bir alan

Müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörlerini, Türkiye ile Moldova'nın ticari ve ekonomik ilişkilerinde "henüz tam olarak keşfedilmemiş bir alan" olarak nitelendiren Yazıcı, Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörünün 1972'den bu yana 103 farklı ülkede, toplam 274.1 milyar dolar değerinde 7 bin 371 proje üstlendiğini bildirdi. 

"Türkiye ekonomisi bizim için model" 

Moldova Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Lazar da Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini ifade ederek, Türkiye ekonomisinin kendileri için "model" olduğunu söyledi. 

Türkiye ekonomisinin giderek büyüdüğüne dikkati çeken Lazar, "Özellikle sanayi bölgesinde, Türkiye'nin gösterdiği büyümeyi bizim ülkemizin göstermesini isterdim. Türkiye'de sanayi bölgelerini inceledik. Son birkaç yıldır karşılıklı ticari konularda uzman değişimi gerçekleştirdik. Bunun bize çok faydası oldu" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir