Moore: NATO ile ilgili yorumlar absürd

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Türkiye'nin NATO'dan uzaklaştığı yorumlarının absürd olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Türkiye'nin NATO üyeliği ile ilgili son zamanlarda yaşananlara dair değerlendirmede bulundu.

Moore, "Türkiye'de NATO konusunda çok saçma yorumlar yapıldığını görüyorum. S-400 anlaşması Türkiye'nin NATO'dan uzaklaştığı şeklinde pek çok yorum yapılmasına neden oluyor gibi görünüyor ki bu oldukça absürd. Türkiye ve NATO arasındaki askeri ilişkinin de böyle bir duruma işaret ettiğini görmüyorum. Türkiye NATO'nun çok önemli bir üyesidir, ikinci büyük ordusudur" ifadelerini kullandı.

Moore, "S-400 füzeleri satın alma kararı Türkiye'nin özgür bir kararıdır. Evet, bu sistemlerin entegrasyonu ile ilgili bazı sorunlar olacak, bunu herkes biliyor, Türkiye de biliyor. Ama bu sistemleri almak için kendilerine göre nedenleri olmalı ve bu onların kararı" dedi.

Türkiye'nin Rusya'dan uzun menzilli S-400 füzeleri satın alma kararı, bu füze sistemlerinin NATO sistemleri ile uyumlu olmayacağı gerekçesiyle bazı üyelerin tepkisine neden olmuştu.

Öte yandan geçen hafta Norveç'te düzenlenen bir NATO tatbikatı sırasında düşman hedefler bölümünde Atatürk ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yer verilmesi üzerine Türkiye tatbikata katılan askerlerini çekme kararı almıştı. Olayın ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, hatanın tatbikatta görevli bir sivil teknisyen tarafından yapıldığını, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamış ve Türkiye'den özür dilemişti.