Motosiklet çantası mevzuata takıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL  - Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın motosiklet taşıma çantaları için onaylı 'tadilat' projesini şart koşmasıyla başlayan "ruhsata işlenmemiş çantaları olan motosikletlere cezai uygulama"ya ilişkin olarak, "Motosikletlerin vazgeçilmez aksesuarı olan ve Avrupa standartlarına uygun bir şekilde üretilen orijinal çanta kullanan sürücülerin uygulama dışında bırakılarak mağdur edilmemesi gerekir" dedi.

MOTED Başkanı Başarı Erbaş, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, motosiklet çantalarının ruhsata işlenmesi gibi bir uygulamanın hiçbir ülkede olmadığını, uygulamadaki yanlışlığın düzeltilmesi için Bakanlığa gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını söyledi.
Dünya markası motosiklet ve aksesuar üreticilerinin ürünleri olan çantaların motosikletlere herhangi bir tadilat gerekmeden orijinal montaj kiti ile monte edildiğini belirten Erbaş, "Söz konusu çantalar zaten her türlü Ar-Ge çalışmaları yapılarak her motosiklet modeline uygun bir şekilde üretiliyor. Hepsi Avrupa standartlarında bir üretimden geçiyor. Motosikletlerin vazgeçilmez aksesuarı olan ve Avrupa standartlarına uygun bir şekilde üretilen orijinal çanta kullanan sürücülerin uygulama dışında bırakılarak mağdur edilmemesi gerekir" diye konuştu.

Kargo, pizza ve lokantaların siparişlerde kullandığı motosikletlerin bazılarında tadilat yapılarak taşıma çantası monte edildiğini ifade eden Erbaş, "Bu nedenle sadece bu motosikletler projelendirilerek, ruhsatlarına işlenebilir" ifadesini kullandı.
Konunun Türkiye yollarındaki 2,5 milyon motosiklet sürücüsünü etkilediğini belirten Erbaş, uygulamanın doğru yönlendirilebilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara acil toplantı ve işbirliği çalışması önerdiklerini de sözlerine ekledi.

Tadilat projesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı motosiklet taşıma çantaları için onaylı 'tadilat' projesini şart koştu. Çantalar tadilat olarak kabul edilerek projelendirilmesi ve ardından da ruhsatlara işlenmesi gerektiğini bildirildi. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü de illerdeki Trafik Denetleme Şubelerine ruhsata işlenmemiş çantaları olan motosikletlere cezai uygulama yapılmasını bildirdi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir