”Müdafada kalırsak gol yeriz”

Gürcistan'daki ticari heyet gezisinde konuşan Tüzmen, bu yılki ihracatın 100 milyar dolar olmasının büyük başarı olacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TİFLİS - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yılki ihracatın 100 milyar dolar olmasının büyük başarı olacağını belirterek, "Bunun aşağı inmemesi için ciddi şekilde çalışmak lazım. Hücumda oynamaktan başka çare yok, müdafaada kalırsak gol yeriz" dedi.

Beraberinde 150 kişilik işadamı heyeti ile birlikte Gürcistan'a 2 günlük bir ticari heyet gezisi gerçekleştiren Tüzmen, uçakta, gazetecilere, dış ticaretteki gelişmeleri ve Gürcistan ile ilişkileri değerlendirdi. Dünyada ekonomik kriz nedeniyle birçok ülkenin iç talebinde daralma olduğuna ve sanayi üretimlerinin düştüğüne işaret eden Tüzmen, krizin Türkiye'ye olumsuz etkilerini en aza indirmek için bu tür ticaret turları düzenlediklerini söyledi. Türk işadamları ile son 7 haftada, çoğunluğu çevre ve komşu ülke niteliğindeki 7 ülkeye gittiklerini hatırlatan Bakan Tüzmen, işadamlarının bu ülkelerde net 1 milyar doların üzerinde bağlantı sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ziyaret ettiğimiz bu ülkelerin çoğu ile serbest ticaret anlaşmamız (STA) bulunuyor. Bazı ülkelerin kapalı ekonomileri var. Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmadıkları, küreselleşmeden çok fazla etkilenmedikleri için Türkiye, bu ülkelerle ticari faaliyetlerini daha rahat artırabilir. Hem erişim kolaylığı var hem de lojistik imkanlarımız yeterli. Bunlarla ticareti artırarak, krizin hasarlarını en aza indirebiliriz. Samimi bir şekilde bu pazarlarda çalışıyoruz. İhracatçımıza, sanayicimize güveniyoruz. Yılmak bilmeyen bir ihracatçı grubumuz var. Dünyada böyle bir krizin yaşandığı dönemde stratejimiz, savunmada kalmak değil, hücumda oynamaktır. Hücumda oynayarak bu işleri çözmeye çalışıyoruz. Bu yıl 100 milyar doların üzerinde ihracat yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl 100 milyar dolar ihracat büyük başarı olacaktır. Bunun aşağı inmemesi için hücumda oynamaktan başka çare yok. Müdafaada kalırsak gol yeriz."

"Yurt dışında kur iyi ama talep yok"

Krizin etkisiyle sanayi üretiminin Güney Kore'de yüzde 18, Japonya'da yüzde 16, Almanya'da yüzde 12 düştüğüne işaret eden Tüzmen, "Dışarda kur çok iyi ama bu sefer talep yok. Dolayısıyla bu sefer bu taraflarda çalışarak, ticareti artırmaya çalışıyoruz" dedi.

İhracatçıya, gerek devlet, gerekse Eximbank tarafından sağlanan desteğin sürdüğünü kaydeden Tüzmen, bu sayede halen Türk tekstil ihracatçılarının yurtdışında mağaza açmaya devam ettiğini hatırlatarak, "Mağaza açarak hücumda oynamaya devam ediyorlar" diye konuştu.

Gazetecilerin, birçok ülkenin iç talebi canlandırmak için ekonomik paketler açıkladığını hatırlatması üzerine Bakan Kürşad Tüzmen, "Biz paketleri ihraç ederek, ihracatı artırmaya çalışıyoruz. Biz ihraç paketleri hazırlıyoruz, karşı tarafa mal ve hizmet olarak satıyoruz" diye espri yaptı.

Gürcistan ile ekonomik ilişkileri de değerlendiren Bakan Tüzmen, iki ülke arasında 2002'de 220 milyon dolar olan ticaret hacminin, 7 kat artışla geçen yıl 1,5 milyar doların üzerine çıktığına işaret etti. "Herkesin risk olarak gördüğü yerlerde biz Türkiye olarak çalışma yapıyoruz" diyen Tüzmen, Türkiye'nin, Gürcistan'da en fazla doğrudan yatırım yapan üçüncü ülke olduğunu, 600 milyon dolarlık doğrudan yatırım bulunduğunu ve 2 milyar dolarlık müteahhitlik işi üstlenildiğini söyledi.