Mudanya’nın çamuru gaz ve gübre oldu

Mudanya’da atık suların arıtılması sırasında elde edilen çamur kurutulup gaz haline getirildi. Gazenerji kaynağı olarak kullanılırken, kalan da gübre sanayinde kullanılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Özüm ÖRS

ANKARA - Geri dönüşümcüler Mudanya’da atık suların arıtılması sırasında elde edilen çamuru kurutup gaz haline getirdi. Gaz enerji kaynağı olarak kullanılırken, kalan da gübre sanayinde kullanılıyor. Geri Dönüşümcüler Birliği Federasyonu Başkanı Mükerrem Levent, arıtılan sulardan çıkan çamurun ‘altın’ değerinde olduğunu vurgulayarak “Çamuru yakıp enerji elde ediyorsunuz, kalanı ise gübre oluyor. Ayrıca yakarken buhar elde ediyorsunuz ve bu buharı sera sanayinde kullanıyorsunuz” dedi. Levent, çamurdan elde edilen enerjinin yanında, güneş ve rüzgar enerjisiyle birlikte hidroelektrik santrallerin de kullanılması durumunda nükleer enerjiye gerek kalmayacağını belirtti. Levent, Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanması için nükleer santral kurulmasına karşı olmadıklarını bildirdi.

14 bine yakın üyesi bulunan Geri Dönüşücüler Birliği Federasyonu’na 40’ın üzerinde üye derneğin bulunduğunu bildiren Geri Dönüşümcüler Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mükerrem Levent sektörü DÜNYA’ya değerlendirdi. Nükleer enerjiye karşı çıkmadıklarını bildiren Levent, “Biz de çevreciyiz. Hatta Greenpeace’den ve Türkiye’de ne kadar çevre örgütü varsa hepsinden daha çevreciyiz. Türkiye 180 milyar kilovat saat elektrik enerjisiyle boğuşan bir ülke. Yüzde 75’i dışa bağımlı. Enerjisi olmayan, dışa bağımlı bir toplum batmaya mahkumdur. Eğer nükleer enerjiyle ülkedeki sanayicimize ucuz elektrik temin edeceksek nükleer enerjiye karşı çıkmıyoruz. Örneğin, şu anda bu asgari ücretle geçinilememesinin en büyük nedeni enerjidir. Bunların göz önüne alınması lazım” diye konuştu.

“Geri dönüşüm dışa bağımlılığı azaltır”

Riskli bir alan olan geri dönüşüme yatırımcı bulmanın oldukça zor olduğunu kaydeden Levent, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmanın yolunun geri dönüşümden geçtiğini söyledi. Sektöre enerji, hammadde, makine ve ekipman ile araştırmacı alanlarında teşvik beklediklerini dile getiren Levent, laboratuar eksikliğinin önemli bir sorun olduğunu bildirerek, araştırma faaliyetleri için fon ayrılması gerektiğine dikkat çekti. Levent, bankacılık sektöründe elde edilan kardan sağlanan verginin bir kısmının geri dönüşüm fonuna ve Ar-Ge harcamalarına aktarılması halinde büyük yatırımlar olacağının altını çizdi. Ankara Üniversitesi Gölbaşı kampüsünde 7  bin metrekarelik bir alanda laboratuar kurmak üzere bir çalışmalarının olduğunu belirten Levent federasyon olarak sektörü denetleme faaliyetlerini üstlenmek istediklerini bildirerek Bakanlıklarla konuyla ilgili görüşmeleri yaptıklarını, konfederasyon olunca bu konuya ilişkin çalışmaların başlayacağını dile getirdi.

[PAGE]

Mudanya’da çamur enerjiye dönüştürüldü

OSB’lerde su arıtma tesislerinde ortaya çıkan çamurların ‘altın’ değerinde olduğunu söyleyen Levent, “Çamuru yakıp enerji elde ediyorsunuz, kalanı gübre oluyor, yakarken buhar elde ediyorsunuz, bu buharı da sera sanayinde kullanıyorsunuz. Atılan bu çamur size altın olarak dönüyor. Geçmişte o çamuru atmak bir dertti. Bunu Mudanya’daki dericilik bölgesinde biz yaptık. Çamuru yaydılar ve kuruttular.

Almanlarla anlaşma imzalandı. Şimdi tekrar nemlendiriyorlar ve gaz haline dönüştürüp içerisindeki gazı alıp kullanıyorlar. Kalanını da gübre sanayinde kullanıyorlar. Bunlar her yerde kullanılırsa, üstüne güneş ve rüzgar enerjisiyle birlikte hidro lektrik santralleri de kullanılırsa nükleer enerjiye çok fazla gerek kalmaz. Diyelim ki gerek kaldı, nükleeri yapmak zorundasın. Petrol zengini bir ülke değiliz. Çok elektriksiz kaldığımız zaman bunu nükleerden alalım. Akkuyu bunun için biçilmiş bir yer. Sinop’ta da hiçbir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.

camur2.jpg