Mülteciler kiracı oldu Gaziantep'te fiyatlar 2'ye katlandı
Çadır kentlerde ikamet etmeden önce pasaportları ile Türkiye'ye geçen Suriyeliler, Gaziantep ve Hatay gibi illerde ev kiralıyor. Ev fiyatları bu kentlerde ikiye katlandı.
M. Tekin ÇİÇEK
GAZİANTEP - Suriye'deki kaostan kaçarak Türkiye'ye gelenlerin ev kiralamaya başlaması Gaziantep'te konut kiralarını ikiye katladı. Özellikle Üniversite, Emek ve Karataş bölgelerinden ev kiralanması ile Eylül ayında daha ciddi bir kira artışı bekleniyor. Çünkü bu bölgelerde Eylül ayında üniversite öğrencileri de ev kiralamaya başlayacak. Şimdiden orta gelirli bir ailenin bu semtlerden kiraladığı 100 metrekarelik bir evin fiyatı 1000 liraya ulaştı.
Yapılan son resmi açıklamaya göre Hatay'da 11 bin 62, Gaziantep'te 11 bin 740, Kilis'te 15 bin 92, Şanlıurfa'da 24 bin 947 kişi barındırılıyor. Bunlardan bazıları okul, yurt ve spor salonlarında ikamet ettiriliyor. Ayrıca Kahramanmaraş'ta 6 bin 589, Adana'da 3 bin 129, Adıyaman'da 951, Osmaniye'de 1491 ve Malatya'da 2 bin 936 Suriyeli, geçici olarak yatılı okullarda misafir ediliyor. Ancak gerçek rakamların daha yüksek olduğu belirtiliyor. Çatışmaların ilk başladığı günlerde pasaportları ile Türkiye'ye giriş yapan daha iyi gelirli Suriyeliler ev kiralıyor ve günlük yaşama dahil oluyor.
Gaziantep'te uzun yıllar yeni arsa üretiminin olmamasının ve piyasada baş gösteren konut sıkıntısının daha da büyüyeceğine işaret eden yetkililer, sorunun çözümü için acilen önlem alınması gerektiğini ve biran önce arsa üretiminin yapılmasını istiyorlar.
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Başkanı Rıdvan Köksüzer, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, özellikle Karataş, Üniversite ve Emek mahallelerinde konut sorununun gittikçe büyüdüğünü söyledi. Köksüzer, "Zaten uzun zamandır Gaziantep'te gerek kiralık, gerekse satılık konut alanında arz daralması vardı. Suriye'den gelenlerin konut kiralamaya başlaması bu sıkıntıyı daha da artırdı. Ama esas sorun Eylül ayında üniversite öğrencilerinin ev kiralamak isteyecekleri zaman başlayacak" dedi. Köksüzer, biran önce insanların tercih ettikleri bölgede arsa üretilmezse kiraların daha da artacağını ve sorunun çözümden uzaklaşacağını da sözlerine ekledi.
Suriye'de çözüm gecikirse sorun daha da büyüyecek
Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Gaziantep'te sanayinin atak yapmasından dolayı kazanılan paralar genellikle emlak alımında kullanılır. Fakat son dönemlerde inşaatçılar inşaat yapacak arsa bulamıyorlar. Bu konuda Belediye Başkanları ile birçok defa görüştük ve konunun vahametini anlatmaya çalıştık. Maalesef uyarılarımız dikkate alınmadı. Bugün geldiğimiz nokta ortadadır. Bir de bunların üzerine Suriye'den gelenlerin konut kiralamaya ve almaya başlaması sorunu daha da büyütmüştür. Özellikle belediyeler buna biran önce çözüm bulmalı ve derhal arsa üretilmeli." Meriç, sözlerini "Suriye sorunu önümüzdeki birkaç ay içinde çözülmezse konut talebi daha da artacak ve çözümü zor problemleri de beraberinde getirecektir" şeklinde tamamladı.