MÜSİAD: Firmaların yüzde 81'i yeni iş bağlantıları kurdu

MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, 14. IBF Kongresi ve 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarının sonuçlarına ilişkin açıklamada bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, 14. IBF Kongresi ve 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarında firmaların yüzde 81'inin yeni iş bağlantıları kurduğunu bildirdi.

Vardan, 6-10 Ekim 2010 tarihleri arasında düzenlenen 14. IBF Kongresi ve 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarının sonuçlarına ilişkin yazılı açıklamasında, foruma olan ilginin giderek arttığını kaydetti.

İSEDAK toplantılarında İKT ülkelerinin sorunlarının bakanlık düzeyinde konuşulduğunu, IBF'te bu sorunların iş dünyasına yansımaları ile nasıl çözüleceğinin tartışıldığını anlatan Vardan, MÜSİAD Fuarının da tüm bunların ticaret arenasına dönüştüğü yer olduğunu belirtti.

Vardan, 71 ülkeden 3 bin 402 iş adamının İstanbul'a geldiğini bildirerek, bir önceki organizasyonda yer alan iş adamı sayısının 2 bin 224 olduğunu hatırlattı.

Fuar süresince yeni birçok iş bağlantılarının gerçekleştirildiğine değinen Vardan, firmaların yüzde 81'inin yeni iş bağlantıları kurduğunu kaydetti.

Vardan, fuar ve foruma en fazla katılımın 258 kişi ile Irak'tan olduğuna dikkati çekerek, Irak'ı 235 kişi ile Cezayir, 222 kişi ile Fas, 197 kişi ile Suriye, 184 kişi ile Almanya ve 143 kişi ile Pakistan'ın takip ettiğini, tüm dünyadan gelen Filistinli iş adamı sayısının 851 kişi olduğunu, öncekilerden farklı olarak bu yıl Suudi Arabistan'dan 110 kişilik katılım gerçekleştiğini anlattı.

İş adamları arasında ticaret ve sanayi odaları başkanlarının yanı sıra bazı sermaye gruplarının bulunduğunu aktaran Vardan, ''Dallah Grubu Başkanı Şeyh Salih Kamil, İslam Kalkınma Bankası Başkanı A. Muhammed Ali, Mısır Al-Araby Grubu Başkanı İbrahim Al-Araby önemli iş adamlarından sadece birkaçı... Özellikle Iraklı valilerin ve heyetlerinin MÜSİAD'lı iş adamlarıyla bir araya gelerek Irak'taki ihtiyaçlara binaen yuvarlak masa toplantısı yapması da önemli bir gelişmeydi'' dedi.

Vardan, bir önceki fuarda yerli ve yabancı katılımcı firma sayısı 554 iken bu yıl 611'e yükseldiğine işaret ederek, yerli ziyaretçi sayısının 150 bin civarında olduğunu belirtti.

İkili iş bağlantılarında özellikle inşaat ve makine sektörlerinin öne çıktığını ifade eden Vardan,  ''Fuarın en ilgi çekici ürünlerinden biri olan Cezayir kökenli sıvı gıda makinesinin 800 bin dolarlık bir satış yapmış olması fuar boyunca yapılan çok sayıdaki iş bağlantılarına sadece bir örnektir'' dedi.

Vardan, katılımcı firmaların yüzde 87'sinin fuarda yer almaktan memnun olduğunun altını çizdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir