MÜSİAD: Tekstil yüzde 15 büyüyecek

MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Önügören, "Bu yıl ihracatın 25 milyar dolar olmasını tahmin ediyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Fatih Önügören, bu yıl tekstilde büyümenin yüzde 15 olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

MÜSİAD'dan yapılan açıklamaya göre, MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu tarafından, tekstil sektörünün masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Önügören, Çin ve küresel krizin etkisiyle Türkiye'de 2005'ten itibaren 200'e yakın iplik fabrikası kapandığını, ancak kendini yenileyen, markalaşan ve dünyadaki gelişmelere ayak uyduranların ayakta kaldıklarını ifade etti.

Önügören, "Bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyümesi bekleniyor. Tekstilde büyümenin ise yüzde 15 olmasını tahmin ediyoruz" dedi.

Kriz ortamında tekstilin öldüğü ve artık gözden çıkarılması gerektiğine ilişkin tartışmaların kamuoyunda yer yer gündeme geldiğini anımsatan Önügören, şunları kaydetti:

"Tüm olumsuzluklara rağmen tekstil sektörü olarak bu yıldan ve önümüzdeki dönemden umutluyuz. Sektör geçen yıl 22,4 milyar dolar ihracat yaptı. Bu yıl ihracatın 25 milyar dolar olmasını tahmin ediyoruz. İtalya sektörden yılda 60 milyar dolar kazanç elde ediyor. Türkiye olarak bunu yakalamamız mümkün. Ancak bunun yolu markalaşmadan geçiyor."

Kriz ortamında stok yönetiminin şirketler için çok önemli olmaya başladığını vurgulayan Önügören, Avrupalı şirketlerinin stok devir hızı 28 gün iken Türk şirketlerinin 35 ile 120 gün arasında olduğunu, bu durumun firmalara çok büyük yük getirdiğini, siparişe dayalı esnek üretime geçmenin şart olduğunu belirtti.

Tekbir Giyim Genel Müdürü Cafer Karaduman da kendisinin iş yaşamında çevresini gözlediğini, müşterilerin tepkilerini düzenli olarak takip ettiğini ifade ederek, "Seyyar satıcıları daima takip ederim. Seyyar satıcılar bir günde ellerindeki malı satmak ve yarına hazır olmak zorundalar. Bunu başaran satıcı işe devam edebilir. Tekstilciler olarak biz de kriz ortamında seyyar satıcılar gibi uygun yerde pazarlama, tüketicilerin beğenisini yakalamak ve başta stok olmak üzere maliyetlerimizi düşürmek zorundayız" dedi.

Teori Giyim Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Onbaşıgil ise şirket olarak kriz ortamında perakendeye girdiklerini önümüzdeki dönemde bu alanda büyümeye devam etmeyi düşündüklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir